Fudbal

"Viša sila": FIFA donela istorijsku odluku, stari ugovori i pravila NE važe

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Postupaće se prema amandmanima koje će doneti stručnjaci FIFA.

Izvor: Guliver, Philipp Schmidli/Getty Images Europe

Kako će se završiti takmičenja?

Kako će se proglašavati šampioni, a kako određivati učesnici međunarodnih takmičenja?

Kako će se isplaćivati igrači?

Kako će izgledati prelazni rokovi?


Ovo su samo neka od pitanja koja su postavljena praktično prvog dana kapitulacije sveta sporta pred pandemijom koronavirusa, međutim malo ko je u međuvremenu dao odgovore. Solucije postoje, mogućnosti se nabrajaju, ali konkretne odluke niko još nije doneo.

FIFA je na važnom sastanku u Cirihu, tvrdi "The Daily Mail", odredila pandemiju COVID-19 virusa kao "višu silu" - što je jedini način da budu "pogažena" postojeća pravila. Drugim rečima, potpisani i važeći ugovori neće sami po sebi morati da budu ispoštovani, već će u narednim danima stručnjaci raditi na amandmanima koji će biti primenjivani na svim spornim dokumentima - od ugovora fudbalera i trenera, do propisa samih takmičenja.

Jedna od tačaka glasi da će fudbaleri kojima ugovori ističu 30. juna imati pravo da ostanu u klubovima duže, a samim tim zahtevi za naknadne datume završetka sezona biće usvojeni, tvrdi "Daily Mail".

To konkretno znači da 30. jun, kao dan u kom se zvanično završava sezona 2019/20 i počinje ona 2020/21, neće više biti ključan. Pomeranje i "ulazak" u sezonu 2020/21 biće dozvoljen, prema čelnicima FIFA, piše engleski list.

Izvor: Getty Images/Guliver


Pitanje je, međutim, kako će na ovo reagovati UEFA.

Tagovi