Fudbal

Sjajan primer drugima: Njemački velikani donirali novac za rivale u nevolji

Autor Jovan Terzić

Učesnici Lige šampiona iz Bundeslige odlučili da pomognu klubovima koji budu ekonomski najviše ugroženi korona virusom.

Izvor: Guliver/Getty Images/Maja Hitij

Pandemija korona virusa imaće ogromne ekonomske posledice ne samo po siromašne države, već i one mnogo bogatije i razvijenije ukoliko potraje, a sve je izvjesnije da hoće. 

Čitav svijet je u zastoju, samim tim i sportski, a kako bi ublažili krizu, organziacije, klubovi i sportisti redovno sastanče i pokušavaju da pronađu što manje bolno rešenje.  

U Njemačkoj su igrači nekih klubova već pristali na smanjenje plata, a iz iste zemlje stiže još jedna lepa vijest: ovosezonski učesnici Lige šampiona - Bajern Minhen, Borusija Dortmund, RB Lajpcig i Bajer Leverkuzen odlučili su da sakupe 20.000.000 evra i uplate na račun Saveza, koji će potom novac proslediti ekonomski najugroženijim klubovima prvog i drugog ranga njemačkog fudbala. 

Pomenuta četvorka, piše "Bild", odrekla se svog dijela zarade od TV prava, koji iznosi ukupno 12.500.000 evra, a dodali su još 7.500.000.

Nema sumnje da će taj novac biti od ogromnog značaja njihovim rivalima, a bilo bi lepo kada bi ovaj gest slijedili i klubovi iz drugih zemalja.