Fudbal

Tajac na "Šukru Sarakogluu": Pobeda Galate posle 2 decenije!

Izvor mondo.rs

Galatasaraj posle 20 godina pobedio Fenerbahče u gostima. Interkontinentalni derbi obeležili crveni kartoni i penali.

Izvor: MN Press

Posle pet uzastopnih remija, veliki derbi Istanbula i turske Superlige, poznatiji kao "Interkontinentalni", završen je pobedom Galatasaraja nad Fenerbahčeom – 3:1 (1:1)!

I to na stadionu "Šukru Sarakoglu", domu žuto-plavih!


Derbi je trebalo da razreši dilemu koja će se od ekipa uključiti u neizvesnu borbu za vrh sa Trabzonsporom, Sivasporom i Bašakšehirom, a koja će se najverovatnije oprostiti od borbe za titulu. Doduše, Galata je imala dovoljno kredita i pravo na kiks, jer je pre meča sa Fenerom zaostajala samo tri boda za Trabzonom i Sivom.

Fener ga nije imao, izgubio je i ostaje sa malim šansama da do kraja nadoknadi "minus sedam" u odnosu na vodeći trio.

Galata je pobedila Fener u gostima prvi put posle 22. decembra 1999. godine. Nakon više od dve decenije...


I to u kakvom meču!?

O tome šta se u nedelju dešavalo na Bosforu najbolje svedoče četiri gola, tri crvena kartona i dva penala.

Poveo je domaćin golom u 21. minutu. Opravdano dosuđen jedanaesterac, pošto je oboren Vedat Murići, bio je lak zalogaj za Maksa Kruzea. Oduševljena publika, činilo se, vodila je Fener ka pobedi...

Radost domaćina nije potrajala.


Holanđanin Rajan Donk je pet minuta pre odlaska na odmor izjednačio i ostavio "otvoren" meč u drugom poluvremenu, u kojem je bilo svega i svačega.

Prvo je isključen trener Fenerbahčea Ersun Janel u 67. minutu, da bi u 80. Radomel Falkao pogodio sa "kreča" za prednost Galate. Samo četiri minuta posle vodećeg gola gostujućeg tima, sudija je morao da pokaže još dva crvena kartona. Ovaj put igračima zbog nesportskog ponašanja. Meč su pre vremena završili Turk iz Fenera i Belanda iz Galate.

Uveliko je tekla sudijska nadoknada kada je Nigerijac Heneri Onjekuru postavio konačan rezultat 3:1.