Fudbal

Kolinin savjet kolegama: Sudite kao da VAR ne postoji

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

''Glavni sudija mora da zna sve o igri, analizirajući video-snimke kako bi se upoznao sa taktikom i karakteristikama igrača'', rekao je Pjerluiđi Kolina.

Izvor: MN Press

Bivši fudbalski sudija, Italijan Pjerluiđi Kolina, po mnogima jedan od najboljih arbitara u ovom sportu svih vremena, izjavio je da njegove aktivne kolege moraju donositi odluke kao da VAR ne postoji, jer je video-tehnologija u upotrebi samo u slučaju korekcije.

Kolina je predsjednik Sudijske komisije Svjetske fudbalske federacije (FIFA), a za italijanske medije je pričao o primjeni novih tehnologija u fudbalu.

"Glavni sudija mora da odlučuje kao da tehnologija ne postoji. Cilj nam je da VAR pomogne sudijama da se opuste i budu samouvjereni jer znaju da postoji 'osigurač' koji bi mogao da im pomogne da isprave grešku. Glavni sudija mora da zna sve o igri, analizirajući video-snimke kako bi se upoznao sa taktikom i karakteristikama igrača. U moje vrijeme to je rađeno povremeno, a danas je to sastavni dio pripreme sudija za utakmice", rekao je Kolina.

Italijan koji je ovog 13. februara 2020. napunio 60 godina u svetu fudbala je upamćen kao jedan od najboljih sudija svih vremena.

Tokom karijere čak sedam puta je bio proglašen za najboljeg sudiju Serije A, a 2011. godine je primljen u Kuću slavnih italijanskog fudbala.

Sudio je, između ostalog, finale Olimpijskih igara 1996. godine, epsko finale Lige šampiona između Mančester junajteda i Bajerna 1999. i borbu za zlato na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, u kojoj su se sastali Brazil i Nemačka.