Fudbal

UEFA upozorila na nameštanje, reagovao i predsednik države

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Konkretni potezi povodom krupnog problema.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je u petak da želi da se pojača borba protiv nameštanja fudbalskih utakmica u toj državi uvođenjem niza mera, uključujući promenu zakona koja bi omogućila da se prate sumnjive aktivnosti u klađenju.

Krajem prošlog meseca, širom Evrope je pisano o optužbama o nameštanju na Kipru.

"Spremni smo da usvojimo bilo koju dalju meru koja se čini potrebnom kako bismo efikasno mogli da se suprostavimo korupciji ili prevarama u fudbalu", rekao je Anastasijadis.

On je predstavio sedam novih mera koje vlada Kipra treba da usvoji tokom opsežnog sastanka o suzbijanju nameštanja utakmica, problema koji je okupirao fudbal u toj zemlji.

Nove mere bi uključile zabranu neovlašćenim osobama pristupe stadionima, odnosno svlačionicama, kao i stvaranje nezavisnog pravosudnog organa koje će odlučivati samo o slučajevima vezanim za sport, uključujući nameštanje utakmica.

Cilj je uspostavljanje zamenika ministra sporta koji će biti zadužen za sprovođenje zakona, pravila i smernica za nekoliko drugih odgovornih tela. Sve utakmice druge lige će biti snimane i arhivirane kako bi se pomoglo policiji u slučaju istrage kada se pojavi sumnja o nameštanju.

Evropska fudbalska unija (UEFA) nedavno je skrenula pažnju Kipru o mogućem nameštanju četiri utakmice drugog ranga takmičenja, kao i nekoliko u nacionalnom kupu te zemlje.

Anastasijadis je kazao da takvi navodi nisu novi i ponovo je apelovao na svakoga ko ima informacije o nameštanju da istupi, uz obećanje da će anonimnost onoga ko prijavi kriminal biti zaštićena.

"Neosnovani navodi izneseni u javnost, a bez teških činjenica, nisu dovoljni da bi se istražiteljima omogućilo da pokrenu krivični postupak", naveo je predsednik Kipra.

Ministar pravde Džordž Savides prethodno je pozdravio odobrenje izmena zakona o prisluškivanju kojim će se policiji olakšati da sprovede nalog sudije.

Tagovi