Fudbal

Kakav je to kapiten Barse bio: Bez udarca, driblinga i skoka, ali zato SPOR

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

"Mislim da sam najbolji bio sa 23 ili 24 godine", prisetio se Pep Gvardiola dana kada je kao kapiten Barselone vladao španskim fudbalom 90-ih.

Izvor: Guliver/Getty images

Bio je na terenu "na poziciji Busketsa" tog 20. maja 1992. kada je Barselona golom Ronalda Kumana iz slobodnjaka pobedila Sampdoriju u produžetku velikog finala na "Vembliju" i osvojila prvu titulu prvaka Evrope.

Bio je na terenu ukupno 382 puta u plavo-crvenom dresu, dobar deo i sa kapitenskom trakom na ruci, dok je Barsa vladala španskim fudbalom 90-ih godina i pored Kupa šampiona, Kupa pobednika Kupova i evropskog Superkupa osvojila još šest titula prvaka Španije, dva Kupa kralja, četiri španska Skuperkupa.

Sampdorija - Barselona 0:1, 0:0: Zubizareta - Ferer, Kuman, Nando - Euzebio, Bakero, Gvardiola (od 112. Alećanko), Laudrup, Huan Karlos - Salinas (od 65. Goikoečea), Stoičkov. Trener: Krojf.

 Ali ako pitate Pepa Gvardiolu kakav je bio fudbaler, a u to vreme zabeležio je i 47 nastupa za reprezentaciju Španije, možda će vas odgovor naterati na razmišljanje o tome - kako je uopšte uspevao da veže pertle na kopačkama...

"Mislim da sam najbolji bio sa 23 ili 24 godine"
, rekao je jedan od najvećih trenera u istoriji fudbala i najtrofejniji stručnjak u istoriji Barselone.

"Bio sam baš čudan igrač, bez udarca, bez driblinga, loš u skoku, bio sam baš spor. Ali preživeo sam u toj Barsinoj ekipi, jer mi je odgovarao takav način igre. Mislim da danas ne bih imao šanse kao igrač, jer su svi puno bolje pripremljeni", dodao je 49-godišnjak, koji je od 2008. do danas nije osvojio ligu samo tri puta - u poslednjoj, četvrtoj godini na klupi prvog tima Barselone kada je podneo ostavku, naredne godine kada uzeo pauzu i otputovao u Njujork na usavršavanje i u prvoj sezoni u Engleskoj nakon što je preuzeo Mančester siti.

"Ovo je klub koji se pre desetak godina borio za opstanak u ligi, a potom za jednu deceniju osvojio je četiri titule šampiona. Dobro je da ljudi od nas traže da osvojimo i Ligu šampiona, jer to klub čini boljim. Ako Siti ne uspe ove sezone, pokušaće sledeće i tako dalje. Neće svet stati ako ne osvojiš Ligu šampiona", rekao je Gvardiola koji iz tri pokušaja sa Bajernom i tri sa Mančester sitijem nije uspeo da ponovi nezaboravne pohode ka tituli prvaka Starog kontinenta sa Barselonom iz 2009. i 2011.

Tagovi