Fudbal

"Tvorac tržišta" sad diže revoluciju: FIFA se bavi trgovinom ljudima!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Jedan od najpoznatijih svetskih fudbalskih menadžera Mino Rajola smatra da je tržište transfera pozorišna predstava koju je lično stvorio, ali je sada za podizanje "revolucije" protiv FIFA i ovakvog oblika "trgovine ljudima".

Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images/Guliver

Rajola je predstavnik Pola Pogbe, Zlatana Ibrahimovića, Đanluiđija Donarume i mnogih drugih, ali je i veoma kontroverzna ličnost, čije izjave retko kada prođu nezapaženo.

Sada ovaj čovek želi otvoreni rat sa najvećom organizacijom u fudbalu. Tako je, FIFA i Mino Rajola nisu na istim talasnim dužinama i on želi da se bori!

"Prvog januara otvara se pozorište, podiže se zavesa i predstava može da počne. Ali iza kulisa, glavni glumci već su pola godine zaokupljeni probama. Isti je slučaj i kod nas fudbalskih menadžera", rekao je Raiola za belgijski "Sport/Voetbalmagazine".

"Na primer, s Erlingom Holandom radio sam na transferu gotovo godinu dana. Njegov otac je bio usko povezan. Razgovarao sam s brojnim klubovima, slušao planove, video brojeve i pregovarao o njima. Zbog mojih saveta Erling je mogao da donese dobru odluku".

Iako mnogi optužuju Rajolu da je uništio fudbalsku igru ​​svojim stilom pregovaranja, odnosno terajući igrače da ponavljaju transfere i poteze, Italijan je vrlo ponosan na svoju ulogu.

"Ne želim da zvučim arogantno, ali mislim da sam stvorio ovo tržište. Fudbal je postao šou i zabava. Izmislio sam fudbalsko tržište u 25 godina koliko sam bio aktivan. Sada je to gigantska industrija, koju sam oblikovao tako da nikad neću da ćutim i uvek ću braniti svoje igrače".

Izvor: Alexander Hassenstein/Getty Images/Guliver

Na pitanje o tvrdnjama Fudbal Liksa (Football Leaks) da je zaradio 49 miliona evra od raznih naknada za povratak Pogbe u Mančester junajted 2016. godine, Rajola je odgovorio:

"Nikom u Mančester junajtedu nisam pretio pištoljem da vrate Pogbu. Uvek se radi o Pogbinom transferu, jer moje prijatelje iz FIFA nije bilo briga da zaštite podatke, koji bi uticali na javno mnjenje. Vrlo je čudno da se uvek radi o mojoj zaradi, ali ništa ne čujete od FIFA, kad Ajaks dobije 150 miliona evra za dva dečaka (Matijas de Liht u Juventus i Frenki de Jong u Barselonu). Onda je ovo sjajno i Ajaks je dobro prošao".

Rajola je izneo planove odvajanja od FIFA, tako da klubovi i agenti mogu raditi nezavisno od Svetske fudbalske federacije, koju naziva "korumpiranim monopolom s nekompetentnim čelnicima".

"FIFA je završena, stari sistem je gotov. Ovo je početak nove ere, nalazimo se u temeljnim fazama. Vreme je za revoluciju".

Čini se da planovi Rajole idu čak i dalje od onih na Forumu fudbalskih menadžera, koji je zajedno osnovao s Žoržeom Mendešom, Džonatanom Barnetom i drugim menadžerima.

"Da je do mene, odmah bismo ukinuli trenutni sistem transfera. Dobićemo udeo zarade igrača, a ako ukinemo sistem, klubovi bi imali više novca za igrače. Dosadašnji sistem je oblik trgovine ljudima".

Čovek koji otvoreno preti da će promeniti dešavanja na fudbalskom tržištu i sama pravila u poslovanju između klubova ima čime to da uradi. Njegovi klijenti su neki od najboljih igrača na svetu i do sada su znali da poslušaju njegove savete, čak i kada se činilo da ne idu u prilog timovima.

Tagovi