Fudbal

Infantino: FIFA će da uloži milijarde u Afriku i ženski fudbal!

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Prvi čovek Svetske fudbalske federacije u Budimpešti govorio o planovima za budućnost fudbala...

Izvor: MN Press

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino najavio je u Budimpešti na Kongresu međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) da će njegova organizacija u promene u afričkom fudbalu uložiti čak 1,5 milijardi evra u sledeće četiri godine.

Fudbalsku panel diskusiju s prvim čovekom FIFA vodio je predsjednik AIPS-a Đani Merlo, a razgovaralo se o problemima u afričkom fudbalu, rasizmu, ženskom fudbalu...

"Aktivna saradnja FIFA i Afričkog fudbalskog saveza (CAF) počela je prie šest mjeseci. Ujedinili smo snage i smislili nekoliko ideja o tome kako da promenimo afrički fudbal. Moja misija i moj cilj je učiniti fudbal globalnim. Fudbal je prvi sport na svetu, ali je najbolje razvijen u samo pet-šest zapadnih zemalja. Šest od osam četvrtfinalista s poslednjeg Mundijala u Rusiji bile su evropske zemlje. Jaz je sve veći i veći između Evrope i ostatka sveta. Treba da brinemo da fudbal ne bude samo u nekoliko zemalja i zato sam bio u Africi", rekao je Infantino koji je u Budimpeštu stigao iz Rabata, gde je učestvovao na na sastanku Izvršnog odbora CAF-a, prenela je agencija "Fena".

Istakao je da su korupcija i druge nepravilnosti u fudbalu vrlo prisutne u Africi, gde je upravljanje fudbalom na nekim mestima još uvek slabo. Poručio je da će FIFA finansijsku pomoć usmeriti na infrastrukturu, sistem takmičenja i jačanje sudijske organizacije.

"Predložio sam i stvaranje Superlige, koja će da proizvede 200 miliiona dolara komercijalnih prihoda. Afrika izvozi najveći broj igrača na svetu, ali to samo po sebi ne pomaže razvoju", dodao je Infantino.

Osvrnuo se i na probleme rasizma u fudbalu.

"Mislim da je prvi korak ka rešavanju rasizma prepoznavanje problema i govor o tome. Naša je odgovornost boriti se protiv rasizma, a prvi korak je edukovanje ljudi. Ako našu decu odgajamo da budu otvorena, tolerantna i inkluzivna, ona će biti takva. Ako se ovo nastavi, utakmica će biti prekidane, a klubovi ili reprezentacije čiji navijači se nedolično ponašaju kažnjene".

Infantino je najavio i ulaganja u ženski fudbal.

"Imam četiri ćerke i kad idem kući imam veliki pritisak, ako ne podržavam ženski fudbal. Šalu na stranu, vrijeme je da se u fudbalu ponašamo ravnopravno prema polovima na terenu i izvan njega, ali i u prostorijama za sastanke, u upravi. Međutim, to nije dovoljno. Imali smo najuspješnije žensko Svjetsko prvenstvo u Francuskoj i mnogi su prvi put shvatili da je to pravi sport, da utakmice nisu dosadne, niti spore. Želio bih da stvorim Svetski prvenstvo klubova za žene i povećati broj ekipa na takmičenjima i u to treba da uložimo. Moramo uložiti, odlučili smo sledećih godina uložiti milijardu dolara u ženski fudbal", poručio je predsednik FIFA.

Tagovi