Fudbal

Saudijski princ želi klub, da li će sad navijači Njukasla imati sreće?

Izvor mondo.rs

Ponovo se u britanskim medijima pojavila priča o prodaji kluba.

Izvor: Guliver/Jan Kruger/Getty Images

Kada je 2007. godine Majk Ešli kupio Njukasl, niko nije mogao ni da zamisli da će ubrzo postati jewdan od najomraženijih vlasnika fudbalskih klubova na svetu. Ne mrze ga protivnici, njega zapravo mrze navijači njegovog tima.

Sve što je radio tokom prethodnih skoro deceniju i po izazivalo je revolt kod fanova. Nekoliko puta su se nadali da će klub biti prodat, ali se to još uvek nije desilo.

Sada je ponovo aktuelna priča o prodaju. U igri je porodica Mohamada bin Salman, princa Saudijske Arabije. To su lepe vesti za navijače ''Svraka'', ali je priča još uvek daleko od realizacije.

Kako prenose mediji sa Ostrva, razgovara se o cifri od 340 miliona funti, odnosno skoro 450 miliona američkih dolara. toliko bi vladajuća porodica u Saudijskoj Arabiji morala da izbroji da bi dobila crno-beli tim sa severa Engleske. Pre nešto više od deset godina Ešli je ovaj klub platio ''samo'' 134 miliona funti.

Navijači Njukasla se nadaju da bi ovim peuzimanjem njihov tim postao konkurentan za vrh tabele u Premijer ligi. Pred njima je primer Mančester sitija, koji je izgrađen novcem šeika iz Ujedinjenih Arapskih emirata, pa bi ovo novo rivalstvo motivisalo njihove buduće vlasnike da ulažu mnogo.

Pored samo kluba, novi vlasnici njukasla bi mogli da kupe i veoma jaku podršku. Navijačka baza je jedna od najsnažnijih u Engleskoj, pre svega jer poslednjih godina ima jakog protivnika u vlasniku kluba. Iako poslednjih godina rezultati nisu sjajni, stadion je prilično pun.

Majk Ešli je nekoliko puta bio u pregovorima oko prodaje kluba, ali se uvek povlačio kada je konačni dogovor bio blizu. to je dodatno iritiralo navijače, pa se u poslednje vreme može čuti da biznismen uopšte ne želi da prepusti upravljanje klubom, već sam plasira u medije razne vesti o interesovanju.

Eventualno preuzimanje Njukasla od strane porodice saudijskog princa bilo bi izvedeno preko određenih investicionih fondova koji su stacionirani u Engelskoj. Oni imaju iskustva sa ovakvim poslovima i posredovali bi u poslu, ako dve strane nađu zajednički jezik.