Fudbal

Zvanično: Najbolji fudbal igra se u Engleskoj, Crna Gora na 88. mjestu

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

Prvi put od 2009. godine Premijer liga proglašena je najboljom fudbalskom ligom na svijetu.

Izvor: Guliver/Getty images/Mike Hewitt

Prvi put nakon 2009. godine, engleska Premijer liga proglašena je najboljom fudbalskom ligom godine u izboru Međunarodnog instituta za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS).

Odlični evropski rezultati Liverpula, Totenhema i Mančester sitija pomogli su Englezima da zauzmu prvo mjesto, gdje su poslednji put bili prije 11 godina.

Posle Premijer lige, slijede prvenstva Brazila, Španije, Italije i Kolumbije, a među prvih deset još su se našle i lige Portugala, Francuske, Holandije, Argentine i Njemačke.

Od balkanskih zemalja, najbolje rangirana je Prva hrvatska nogometna liga, koja se nalazi na 18. mjestu liste na kojoj je ukupno 100 najjačih nacionalnih takmičenja.

Naše domaće prvenstvo je na 88. mjestu, Superliga Srbije na 20. mjestu, Prva liga Slovenije na 49, albanska Prva liga na 69, makedonsko prvenstvo je 77, a Premijer liga BiH zauzima tek 95. poziciju.

IFFHS od 1991. godine bira najbolje lige u svijetu, a ključni parametri koji se uzimaju u obzir su statistike i uspjesi igrača i timova, posebno u međunarodnim klupskim takmičenjima. 

Tagovi