Fudbal

Godinu dana od pogibije Emilijana Sale, a još nema odgovora: Gde je pilot?

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Knjiga "Ubistvo Emilijana Sale" autora Harija Herisa bavi se i pilotom Dejvidom Ibotsonom, čije telo nikada nije pronađeno. "Ako je pilot preživeo, gde je? Ako je poginuo, gde je njegovo telo?"

Izvor: Guliver/Getty Images/Michael Steele

Argentinski fudbaler Emilijano Sala poginuo je pre skoro godinu dana u avionskoj nesreći, kada se letelica "Pajper Malibu" kojom je putovao iz Francuske u Vels na potpis ugovora sa Kardif sitijem srušila iznad Lamanša.

Avion u kome su bili Sala i pilot Dejvid Ibotson nestao je uveče 21. januara 2019, a ostaci letelice pronađeni su 8. februara, na dubini od 63 metara. U olupini je identifikovano telo mladog fudbalera, dok telo pilota nikada nije pronađeno.

Otkriveno je da Ibotson nije imao dozvolu da prevozi putnike, kao i da avion nije bio registrovan za komercijalne letove. Nije ni bilo planirano da Ibotson upravlja letelicom, već je to trebalo da uradi pilot Dejvid Henderson koji je bio obučen, ali on nije bio spreman za let pa je, navodno, platio prijatelju Ibotsonu da to uradi.

U knjizi "Ubistvo Emilijana Sale" autor Hari Heris bavio se posebno pilotom Ibotsonom zapitavši se "kakav je bio padobranac".

"Kako to da pilota nije bilo u olupini aviona kojim je upravljao, a u kojem je u privatnoj istrazi otkriveno telo Emilijana Sale? Da li je pilot mogao da se katapultira ranije i izbegne tragičnu sudbinu? Ako je pilot preživeo, gde je? Ako je poginuo, gde je njegovo telo?", stoji u knjizi koja bi uskoro trebalo da se pojavi u prodaji.

Autor knjige navodi i da je policija 19. juna prošle godine tokom opsežne istrage uhapsila 64-godišnjeg muškarca koji se dovodi u vezu sa ubistvom i da je to bio Henderson, a došao je i do saznanja da je Kardif siti angažovao vrhunskog advokata Erika Dupon-Moretija da istraži sve u vezi pogibije Sale.

Naime, vrlo su bila neprijatna natezanja dva kluba, Nanta i Kardifa, oko novca u vezi transfera Sale nakon njegove smrti. Velški klub je izbegavao da plati obeštećenje, jer on nikada nije zaigrao za njih, a Nant je insistirao jer je sve bilo završeno. Na kraju je presudila FIFA, koja je naložila Kardifu da plati Nantu šet miliona evra na ime transfera Emilijana Sala.

Kardif se žalio na tu odluku, a Heris navodi i šta su tačno naveli u toj prijavi međunarodnoj fudbalskoj federaciji.

"Iz prijave Kardifa upućenoj FIFA jasno je da oni smatraju da je Nant odgovaran za nesreću, jer je agent Vili Meki, koji je organizovao put avionom, ustvari predstavljao francuski klub", stoji u knjizi.