Fudbal

Luda priča o tome kad je Poketino bio cimer s Maradonom

Autor mondo.me Izvor mondo.rs

Mladi Maurisio je upoznao svog idola, ali onda je iz prve ruke video da život genija nije lak

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Maurisio Poketino i dalje je bez posla, većina očekuje da će u jednom trenutku preuzeti Mančester junajted, ali novosti i dalje nema. To ne znači da Argentinac nije zanimljiv i da nema zanimljivih priča.

Pre nego što je postao cenjeni trener, Poketino je bio cenjeni igrač i reprezentativac, koji se proslavio u Njuels old bojsu, gde je jedno vreme igrao sa svojim idolom – Dijegom Maradonom. Tada ne samo da mu se ostvario san, već je svedočio i nekim ludim doživljajima, od kojih je neke podelio sa Skaj sportsom.

Poketino je za "gubavce" debitovao sa 17 godina, 1989, a u svojoj poslednjoj sezoni u klubu 1993/94. imao je priliku da upozna idola kompletne Argentine. Naime, Maradona je te sezone potpisao za Njuels (gde se nije proslavio), što je privuklo mnogo pažnje, jer je treninge ood jednom gledalo po 40.000 ljudi.

Poketino je izabran da bude cimer Maradoni na putovanjima.

"To je bilo čudesno jer sam uvek držao njegov poster na zidu sobe, a onda sam od jednom bio sa njim. Bilo je fenomenalno. Sećam se moje prve noći. Isključio sam svetlo i ležao gledajući da li ću moći da zaspim. Nisam mogao da verujem, mislio sam da sanjam, da to nije stvarno", priča Poketino.

Maradonin mandat u Old bojsima bio je daleko od sjajnog, pošto je bio obeležen povredama, svađama sa trenerima i vrlo malo vremena na terenu. On je te sezone odigrao samo pet utakmica i nije postigao nijedan gol. Ipak, ostao je do početka 1994. godine.

Opšte je poznato da život sa fudbalskim genijem ne može biti predvidljiv, o čemu svedoči i ova Poketinova priča.


"Bili smo na predsezonskim pripremama u Mar del Plati, gde smo delili sobu. On voli košarku pa je jedne noći otišao da gleda utakmicu. Kada sam se probudio ujutru, nije ga bilo u sobi", počinje Poketinu priču o misterioznom nestanku Maradone tok 2. februara 1994.

Ta misterija trajala je satima.

"Posle doručka smo otišli na trening, a posle i na ručak. Niko nije znao gde je Dijego. Dok smo jeli, neko je uključio televizor i tu smo videli vesti: on je pucao na novinare u Buenos Ajresu, 400 kilometara daleko od nas!", seća se Maurisio.

Posle se razjasnila cela misterija: dok je Poketino spavao, Maradona se vratio sa obala Atlantika gde se tim nalazio u svoj dom u Morenu, na obodima Buenos Ajresa. Kada se probudio, gomila novinara je stajala ispred kapije. On se iznervirao, izvadio vazdušnu pušku i počeo da puca po njima i da im preti.

Suđenje o tome se razvlačilo do 2002. godine, kada je kažnjen sa dve godine zatvora i plaćanjem odštete povređenima.

Napadi na novinare na stranu, Poketinova ljubav prema svom fudbalskom idolu i bivšem cimeru nikada nije dolazila u pitanje.

"Volim fudbal, on je uvek bio moja strast, a moj idol će uvek biti Dijego Armando Maradona", rekao je Poketino.