Fudbal

“Postizao sam golove, oženio se, ali me boli Vembli“

Stefan Mugoša pričao o 2019. godini, što se njega tiče bila je odlična, ali što se tiče fudbalske reprezentacije bila je očajna, ali..

Izvor: MONDO/Bojan Stanišić

Ime Stefana Mugoše nalazi se na zlatnom zidu crnogorskog fudbala.

Uz Mirka Vučinića, Stevana Jovetića, Stefana Savića i Marka Bašu, sada je i 27-godišnji napadač južnokorejskog Inčona zvanično najbolji fudbaler Crne Gore.

Podgoričanin je definitivno obilježio 2019. godinu sa 18 golova - 14 je postigao za Inčon (najbolji strijelac ekipe), četiri za reprezentaciju od svega šest na deset utakmica u prošloj godini.

Osjećam se jako ponosno što sam najbolji igrač Crne Gore i što će moje ime stajati pored imena kakva su Mirko, Stevan, Stefan i Marko. Jako sam ponosan, a u budućnosti ću pokušati da opravdam laskavo priznanje“, rekao je Mugoša u novogodišnjem intervjuu za Novu M.

Možda ce vas zanimati

 Osim uspjeha na terenu, rođeni Podgoričanin se polako ostvaruje i na privatnom planu - oženio se, a ubrzo će postati otac.

Ova godina je prelijepa što se tiče i na ličnom planu. Oženio sam se, čekam bebu. Na klupskom nivou, igrao sam odlično, za reprezentaciju sam postigao mnogo golova i nadam se da će i u budućnosti biti tako".

Za Stefana dobra, ali za reprezentaciju teška godina - najviše bode oči činjenica da tokom godine "hrabri sokolovi" nisu ostvarili trijumf u takmičarskim mečevima.

Mislim da je sve krenulo od prve utakmice, od onog nepostojećeg penala protiv Bugarske. Mislim da je to bila raskrsnica i od tada su stvari krenule da idu ka dolje. Međutim, smatram da imamo dobru ekipu, ozbiljan karakter, da su sve to dobri momci i odlični fudbaleri. Svi zajedno možemo da se dignemo iz ovoga i već u narednom ciklusu pokažemo ko smo i šta smo".

Mugoša je bio jedina svijetla tačka reprezentacije - nametnuo se, pogodio protiv Bugarske i Kosova, riješio prijateljske susrete sa Mađarskom i Bjelorusijom.

I prošle godine sam igrao na visokom nivou, a sada sam potvrdio da mogu da igram u kontinuitetu. Postigao sam neke važne golove i za reprezentaciju i za klub. Nadam se da će nova godina biti mnogo bolja za nas nego što je bila prethodna".

Jedino što na ličnom planu boli produktivnog napadača u 2019. je "Vembli" - nije dobio šansu u duelu sa Engleskom u najubljedljivijem porazu i istoriji "sokolova" (0:7). To je mnoge ostavilo u čudu.

"Vembli je hram fudbala i ja sam htio da igram tu utakmicu. Selektor je odlučio drugačije, ja sam tu da obavljam svoje obaveze. I ako treba da uđem jedan minut za svoju državu ja ću da pružim sve. Istina, malo boli što nijesam igrao tu utakmicu, ali biće prilike..."

Što se tiče klupskih obaveza, Inčon je ostvario cilj - "crno - plavi" su ostali u eliti, kao i prošle sezone predvođeni Stefanovim egzekucijama.

"Zadovoljan sam. Obezbijedili smo opstanak, a to je bio prioritet. Dao sam 14 golova uprkos tome što sam imao jednu tešku povredu vrata, ali na kraju je sve ispalo kako treba".

Golovi za Stefana su slatka navika, a možda i preporuka za stepenicu više u Južnoj Koreji?

"Postoje neke priča, jer samo tamo interesantan igrač. Pokazao sam se dvije godine u kontinuitetu. Igram dobro, postižem golove, asistiram... Imam ugovor do 2021. godine sa Inčonom, u januaru počinjemo pripreme, dok prelazni rok traje do početka marta. Vidjećemo šta će se desiti".

A da li je povratak u Evropu opcija - Mugoša je bio u Njemačkoj u Kajzerslauternu, Aueu, Minhenu 1860, Karlsrueu, moldavskom Šerifu.

"Ne mogu da kažem ni ne, ni da. Fudbal i život u Aziji mi jako prijaju. Navikao sam se i sada imam želju da ostanem gdje sam".

Za kraj - Stefan Mugoša je imao novogodišnju poruku...

"Budite zdravi i budite uvijek sa voljenima".