Fudbal

Italijani okreću novi list - Superkup po ugledu na Špance?

Izvor mondo.rs

Na pomolu promjena sistema takmičenja u Superkupu Italije.

Fudbaleri Juventusa i Lacija u nedjelju će na stadionu Univerziteta ''Kralj Saud'' u Rijadu ukrstiti koplja u borbi za trofej u italijanskom Superkupu.

''Bjankoneri'' će u Saudijskoj Arabiji tražiti put ka odbrani titule u ovom takmičenju i ukupno devetom peharu, dok će ''nebeskoplavi'' pokušati da stignu do petog i na taj način se izjednače sa milanskim Interom.

Superkup Italije igra se od 1988. godine, a lako može da se desi da od sledeće godine počne da se ispisuje nova stranica istorije ovog takmičenja!

Naime, od kraja osamdesetih godina, za trofej u Superkupu se bore dva tima, međutim, kako navodi ''Korijere delo sport'', započeti su pregovori da se u Saudijskoj Arabiji ovo takmičenje ubuduće igra – turnirski!

Prema navodima ovog lista, za pehar bi se borila četiri tima, po ugledu na španski Superkup, koji će se na startu 2020. godine po prvi put igrati u novom formatu, uz učešće Barselone kao osvajača Primere, Valensije kao najboljeg tima u Kupu Kralja, te Atletika i Reala kao drugoplasiranog i trećeplasiranog tima La Lige iz prošle sezone.

Saudijska vlast je sa španskim savezom postigla dogovor vrijedan 30 miliona eura po pitanju Superkupa (10 po utakmici), italijanski je ''težak'' 7.5 miliona, ali bi stvari u budućnosti mogle da se promijene.

Trofej Superkupa Italije do sada je osvajalo devet klubova. Prednjači Juventus (osam), Milan ima sedam, Inter pet, a dalje slijede Lacio (4), Roma i Napoli (2), te Sampdorija, Parma i Fiorentina.