Fudbal

Mundijal: Ovo će vam reći koliko je Katar zaista mali

Izvor mondo.rs

Po mnogo čemu će Mundijal u Kataru biti drugačiji od ostalih, ali je možda razdaljina između stadiona reprezentativna mera da vam pokaže koliko je ovo mala zemlja...

Po mnogo čemu će Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. biti drugačije od ostalih. Ne samo što će se održati zimi, prvi put na Bliskom istoku i u nekoj arapskoj zemlji, nego će se održati i na najmanjoj teritoriji u istoriji turnira.

Katar je nešto veći od površine Kosova i Metohije (otprilike za nešto više od 700 kvadratnih kilometara), ali na njemu će na osam stadiona 32 tima igrati za titulu prvaka svijeta.

Timovi doduše ne moraju da borave u blizini stadiona i ne moraju da budu smješteni u zemlji tokom trajanja turnira, a pominjali su se povremeno i brodovi za krstarenje zbog navijača.

Naravno, ostaje da se vidi kako će se jedna izuzetno konzervativno verska zemlja izboriti sa najezdom turista, šarenilom i opštim veseljem navijača, pogotovo kada su u pitanju žene u ljetnjoj odjeći, pošto u Kataru žene moraju da budu potpuno pokrivene.

Organizatori turnira napravili su ove nedjelje turneju po stadionima, od kojih se neki grade, a neki renoviraju. Katar nema bogatu fudbalsku tradiciju i pitanje je šta će biti sa njima posle završetka turnira.

Da bismo vam dočarali koliko je to mala površina, uz pomoć sajta Stadiumguide i Google mapa proračunali smo najveću udaljenost između dva stadiona u zemlji koja organizuje Svjetsko prvenstvo.

Za Katar ta distanca iznosi - 60 kilometara!

Uporedite to sa prethodnim najvećim razdaljinama:

Rusija 2018: Jekaterinenburg - Kalinjingrad - približno 2.485 kilometara.
Brazil 2014: Fortaleza - Porto Alegre - približno 3.206 kilometara
Južna Afrika 2010: Polokvane - Kejp Taun - približno 1.700 kilometara
Nemačka 2006: Hamburg - Minhen - približno 600 kilometara.

Dakle, ako se spremate za Katar 2022. možda ne bi bilo loše da kao prevozno sredstvo odaberete bicikl?