Fudbal

Najskuplji fudbaler SVIH vremena završava neponovljivu karijeru...

Autor mondo.me Izvor mondo.ba

U kojoj meri je bio skuplji od dvojice najboljih strelaca u istoriji Lige šampiona, Primere, Real Madrida i Barselone govori to što je svaki od njegova 34 gola za četiri godine koštao 5,4 miliona evra.

Ezekil Laveci, 34-godišnjak iz Rosarija u Argentini koji je doživeo da bude najbolje plaćeni fudbaler planete u eri Kristijana Ronalda i Lionela Mesija, obavestio je fudbalsku javnost da privodi karijeru kraju.

Kao veliki talenat koji je pet godina uveseljavao publiku na "San Paolu", pa naredne četiri "palio" i "hladio" navijače na "Parku prinčeva", Laveci je na leto 2017. stigao u Kinu kao 32-godišnjak i potpisao četvorogodišnji ugovor sa Hebei forčunom prema kom će potom 34 gola na 74 utakmice naplatiti celih 183 miliona evra.

Forčun, što u prevodu sa engleskog znači "bogatstvo", četiri godine izdvajao je 883.000 evra svake sedmice za Lavecijevu zaradu, kakvu u to vreme nisu imali ni Kristijano Ronaldo, ni Lionel Mesi.

U kojoj meri je bio skuplji od dvojice najboljih strelaca u istoriji Lige šampiona, Primere, Real Madrida i Barselone govori to što je svaki od njegova 34 gola za četiri godine koštao 5,4 miliona evra.

Svestan da će se u otadžbinu vratiti "pun k'o brod", on je do kraja odradio ugovor sa klubom i posle starta sa svega dva gola na 16 utakmica u prvoj sezoni uspeo da koliko-toliko popravi utisak u naredne tri.

Laveci 2007-12 (sport)
Izvor: YouTube

U poslednjem kolu šampionata Kine, Laveci je sa saigračima doživeo poraz od Gvandžu Evergrandea koji je ublažio golom za konačnih 1:3. Upitan da li bi taj pogodak mogao da pamti kao jedan od dražih, rekao je:

"Mogao bih, s obzirom da bi ovo mogla biti moja poslednja utakmica u karijeri. Ako bude tako, sigurno ću se sećati. Mislim da ću u penziju uskoro. Zaista želim da uživam sa porodicom i klincima oko sebe, tako da mislim da je pravo vreme za takvu odluku", najavio je, ali ne i objavio kraj.

Konačnu odluku dojeće pred Novu godinu.

"Tokom božićnih praznika imaću više vremena da razmislim o svemu, ali odluku sam skoro već doneo".

Laveci 2012-2016 (sport)
Izvor: YouTube

Laveci je pre dolaska u Napoli 2007. godine, igrao za Estudijantes i San Lorenco. Za pet godina u Napulju osvojio je Kup Italije 2012.  potom se pridružio "rosonerima" Zlatanu Ibrahimoviću i Tijagu Silvi na ostvarenju novog projekta, zvanog Pari sen Žermen. Za četiri godine u Franuskoj osvojio isto toliko titula prvaka, dva Kupa i jedan Liga kup.

Sa reprezentacijom Argentine na Mundijalu u Brazilu 2014. osvojio je srebro. Taj nastup ostaće upamćen po sceni sa utakmice "gačuosa" protiv Nigerije, kada je Laveci na oštre kritike selektora Alehandrea Sabelje odgovorio tako što ga je isprskao vodom po licu i nastavio da igra.

Sabelja i Laveci
Izvor: YouTube

Osvojio je potom i srebro na Kopa Amerika naredne godine.