Fudbal

Desilo se čudo: U Bjelorusiji BATE Borisov NIJE šampion

Izvor mondo.rs

Fudbaleri BATE borisova neće se naći u kvalfiikacijama za Ligu šampiona naredne sezone jer u tekućem prvenstvu Bjelorusije nisu odbranili titulu!

Šok! Navikli smo da u kvalifikacijama za Ligu šampiona jedno mesto sasvim sigurno zauzme ekipa BATE Borisova, dugogodišnji šampion Belorusije. E, pa naredne sezone neće biti tako.

Ostala je da se odigra još samo jedna runda u tamošnjem prvenstvu, a lider ima pet bodova više od ekipe iz Borisova. titulu će, prvu u istoriji, osvojiti ekipa dinama iz Bresta. Oni na taj način prekidaju niz dug čak 13 godina.


Od kako je Belorusija istupila iz Sovjetskog saveza, BATE Borisov je ubedljivo najuspešniji tim u zemlji. Oni su do sada osvojili čak 15 titula, od toga poslednjih 13 u nizu. Prvi put su bili šampioni 1999. godine, drugi put 2002, a onda od 2006. pa sve do ove sezone.

Prati ih Dinamo Minsk sa sedam osovjenih šampionata, a svi ostali klubovi su do danas imali samo četiri titule. Stigla je peta, pošto je pobjedom u pretposlednjem kolu ekipa Dinama iz Bresta novi šampion Bjelorusije!

Ova ekipa jedno kolo prije kraja šampiona, nakon 29 odigranih rundi, ima pet bodova više od BATE Borisova, pa je slavlje u Brestu već počelo. Nestvaran niz je prekinut, a u borbi za evropsku elitu ćemo gledati debitanta, ekipu Dinama.

BATE Borisov je danas nadigrao ekipu Dinama iz Minska 3:0, ali im ta pobeda nije donijela mnogo. Oni su sigurni na drugoj poziciji prvenstvene tabele, a titula im je izmakla zbog pobede ekipe iz Bresta. Novi šampion, tim Dinama, pobijedio je golom Ukrajinca Koblenka ekipu Vitebska na svom stadionu.

Tokom postojanja Sovjetskog saveza ekipa Dinama iz Bresta je uglavnom nastupala u trećoj ligi, uz povremene izlete u drugi rang takmičenja. Od kada je Belorusija samostalna država, oni igraju u elitnom rangu, ali je uspon krenuo tek nedavno.

Tokom prethodne dvije sezone su uspevali da osvoje domaći kup, ali se na najveći trofej u Belorusiji čekalo sve do danas. Sada će ambiciozni tim iz Bresta imati priliku da se na pravi način prikaže i u Evropi.

Predvođeni Nojokom i Milevskim, dvojicom ukrajinskih internacionalaca, uz domaće Nekhajčika, Lapteva i Savickog, Dinamo je stigao do prve titule šampiona. Nismo verovali da je ovo moguće, ali se desilo. Belorusija ima novog šampiona.

Tagovi