Fudbal

Lučesku, Đovinko i Gomis - dobitna formula za azijsku Ligu šampiona

Izvor mondo.rs

Dok nokaut takmičenje u Evropskoj ligi šampiona nije ni počelo, u Aziji se zna šampion. Sinoć smo dobili osvajača Kopa Libertadores, a sada i najbolji tim u Aziji.

Za razliku od evropske Lige šampiona u Evropi, gde se finale ne igrati na dva meča, u Aziji je drugačije. danas je odigran revanš susret, a ekipa Al Hilala je uspela da slavi i na gostovanju japanskoj Uravi.

Na taj način je predstavnik Saudijske Arabije, pobedama 1:0 na svom i 2:0 na gostujućem terenu, stigao do zvanja najboljeg tima na kontinentu.


Ekipa koji predvodi rumunski stručnjak razvan Lučesku, sin u evropskim trenerskom krugovima daleko poznatijem Mirčee, lako je izašla na kraj sa Japancima. Pobeda minimalnim rezultatom u prvom meču davala im je lep kapital pred revanš na gostujućem terenu, a uspeli su da slave i tamo.

Saudijci su na putu do titule savladali Al Ahli, Al Itihad i Al Sad, dok je Urava u dvomeč za šampiona kontinenta stigla nakon izbacivanja Ulsana, Šangaj SIPG, Gvangžu Evergrandea.

Finalni mečevi doneli su sigurnu igru ekipe u kojoj su prve zvezde Bafetimbi Gomis i Sebastijan Đovinko. Jedini pogodak u prvom meču postigao je treći stranac u njihovom timu, Andre Kariljo, nekadašnji fudbaler Sportinga, Benfike i votforda, a inače reprezentativac Perua.

U revanšu su mu šou ukrali Al Davsari, jedan od najboljih fudbalera Saudijske Arabije i pomenuti Gomis, koji je potvrdio pobedu i osvajanje titule.



Fudbaleri Al Hilala su stigli do treće kontinentalne titule, čime su se izjednačili na vrhu liste najuspešnijih timova sa Pohang Stilersima. ekipa iz Saudijske Arabije je tim koji je igrao najviše finala ovog takmičenja, pošto pored tri ttule imaju i četiri poraza u finalima. Njihov protivnik u ovogodišnjem finalu je do danas imao dva nastupa u finalima i oba je uspeo da ršei u svoju korist.