Fudbal

Zastanite i poklonite se maestru: Santi je "vaskrsao", DIVNO je gledati ga!

Autor Milutin Vujičić

Nije to nikakva kurtoazija ili sažaljenje, fudbal koji Santi Kazorla trenutno prikazuje u dresu Viljareala i reprezentacije Španije svrstava ga u najbolje igrače današnjice. A upozoravali su ga da je za njega fudbal završena priča...

Nije bilo srećnijeg čoveka od Santija Kazorle u martu 2013. godine.

Zaradio je veliki transfer u Premijer ligu, igrao je sjajno u dresu Arsenala, dobio je kćerkicu i odlučio da njeno ime "Indija" istetovira na levoj podlaktici, sve to kako bi mogao da je "poljubi" svaki put kada postigne gol, pošto je živeo kilometrima i kilometrima daleko od nje, ali ako se malo bolje zagledate u fotografiju iznad: videćete da nešto nije sasvim u redu.


Četiri godine posle tetovaže koja označava osobu koja mu život znači, doktori su mu saopštili da će morati da je "pokvari" - ako želi da nastavi karijeru - u sportu koji mu život znači.

Naučio je da igra s bolom u članku, koji ga je mučio od septembra 2013. godine i prijateljske utakmice sa Čileom, ali kada je povredio Ahilovu tetivu u oktobru 2016. godine - počeli su pravi problemi. Standardna procedura za oporavak nije pomogla, išao je na operaciju za operacijom, rana se iznova i iznova "otvarala", čak osam puta je bio na operacionom stolu, da bi potom došlo i do "gangrene" koja je pretila da "pojede" deo tetive. 

Zbog gangrene i "agresivne" bakterije koja je uzrokovala infekciju ostao je bez osam centimetara na članku i doktori su mu saopštili da je jedino rešenje da "presade kožu" sa nadlaktice - na kojoj je napisano ime ćerke Indije.

"Ako ikada više budeš mogao da šetaš sa decom u bašti - budi zadovoljan", glasile su nimalo lepe prognoze lekara koji su brinuli o Santijevom zdravlju.


Na kraju su, srećom, pogrešili.

Santi Kazorla je prohodao, igrao se sa svojom decom u bašti, vratio se u voljeni Viljareal, pa ponovo obuo kopačke na "novi članak" i zaigrao fudbal posle 636 mračnih dana. I ne samo to. Dobio je poziv za reprezentaciju Španije posle 1.302 dana, ponovo oko ruke stavio kapitensku traku "furije", postigao gol i na terenu počeo da podseća na onog Santija koga su svi obožavali.

Jedina razlika je što sada kada proslavlja pogodak ljubi "Ind", drugi deo tetovaže "ia" je na peti, ali ga možda još više oseća pošto zna da mu je spasao karijeru.



"Pre operacije su mi rekli da će uzeti samo malo kože, ali kada sam se probudio posle operacije i video da je nestalo pola tetovaže sa imenom moje kćerke bio sam jako tužan. Uklanjanje toga me je u dubini duše bolelo, pošto je njeno ime u pitanju, ali mi je na kraju pomoglo da opet uživam u fudbalu", rekao je nedavno Santi Kazorla za španske medije.

"Više to ljude impresionira, navikao sam da gledam tetovažu sa ruke na članku".

Santi, da li si mnogo plakao tokom tog perioda?

"Ne, nisam uopšte", razvukao je osmeh na licu Santi Kazorla, poznat po pozitivnom duhu bez koga ne bi ni prevazišao sve probleme koje je imao u karijeru.

Imao je potpuno pravo da se "začauri" u sebe i odluči da posluša doktore - da zaboravi na fudbal. Međutim, ta volja da se vrati na mesto gde je uvek bio srećan možda je kod njega dodatno doprinela da sada igra možda i najbolji fudbal u karijeri...


Santi Kazorla Ima 34 godine, "rupu" u nozii, deo podlaktice na članku, medicinski karton deblji od istorijskih knjiga pojedinih zemalja, ali kada ste jednom majstor s loptom - zauvek ste majstor s loptom. Ako je uz sve probleme i dalje uspeo da nosi dres Španije, reprezentacije koja ima možda i najbolji vezni red na svetu, i da se ističe kao na meču protiv Rumunije, kada je uz asistenciju poneo i priznanje za igrača utakmice - onda je red da se skine kapa!

I nije to nikakva kurtoazija ili sažanjenje, uživanje je gledati Santija Kazorlu zato što je sada "maestro" sa loptom, a ne zato što je to nekada bio. 


Pojedini španski novinari ga čak trenutno opisuju kao "jednog od najboljih fudbalera sveta" i to možda i nije preterivanje ukoliko se uzme u obzir kakav uticaj na igru - i razliku na terenu - pravi kada je lopta kod njega.

Uostalom, koliko aktivnih fudbalera možete da nabrojite, a da ste sigurni da bi mogli sa lakoćom da ponove potez sa snimka iznad?

Da ne licitiramo - malo ih je, zato ga Španija čuva kao "dragulja" i želi u timu za EURO2020.

"To je san za mene... Ne volim da o sebi pričam kao o čoveku koji je primer za druge. Na kraju, svako se bori za ono što želi, a ja sam hteo da igram fudbal. Srećom sve je dobro ispalo i uživam... Sanjam da će isto biti i narednog leta!", kazao je skromni Santi Kazorla.

Ako ovako nastavi, nikakve sumnje nema da će voditi "orkestar" reprezentacije Španije tokom sledećeg juna i jula, baš kao što to sada čini u dresu Viljareala.