Fudbal

Kraj sumorne godine, pa analiza!

Autor mondo.me

Fudbalska reprezentacija Crne Gore danas pod Goricom od 18.00 časova dočekuje Bjelorusiju u prijateljskoj utakmici, selektor Faruk Hadžibegić ne pomišlja da podnese ostavku šta god da se desi

Izvor: MONDO

Još jedna utakmica, pa žestoka analiza u kojoj treba svi da se pogledaju u ogledalo. I odluče kako i šta dalje - da li obećavati velike snove ili se pomiriti sa surovom realnošću da smo na evropskoj margini.

Na kraju 2019. godine, na kraju tužnih kvalifikacija u kojoj je ispisan najlošiji rezultat u istoriji (posljednje mjesto u grupi, gol razlika 3:22), Crna Gora u prijateljskom meču dočekuje (18.00, NOVA M) Bjelorusiju.

Vjerovatno pred sablasno praznim stadionom, jer su “sokolovi” razočarali javnost...

Narod smo koji je hrabar i optimističan, a manje realan. Možda smo u startu mogli da predvidimo neke rezultatske mogućnosti. Možda je sada vrijeme da realno pogledamo situaciju i da ne pravimo greške koje smo pravili”, rekao je selektor Faruk Hadžibegić.

Sarajlija je više puta ponovio da treba da nas je sramota što smo posljednji u grupi, širio je optimizam, a to je zadržao uprkos tome što je u svojoj eri na pet utakmica upisao jedan trijumf (Mađarska, prijateljska), jedan remi (Bugarska 0:0) i tri poraza (Češka 3:0, Kosovo 2:0, Engleska 7:0).

I sada mislim da po kvalitetu ne zaslužujemo da budemo peti. Imam 1001 stvar za optimizam. Jednostavno, desile su nam se neke stvari. Ne treba da se crvenimo ni pred bilo kim, jer se pošteno radi. Siguran sam da u neko mirnije vrijeme, Crna Gora možemo mnogo bolje”.

Hadžibegić je preuzeo selekciju u teškom momentu, ali se nije snašao - dosta je lutao sa ekipom, primani su golovi iz početničkih grešaka, nije zaprijetio Kosovu I Bugarskoj...

Niko nije bez greške, možda sam grupu igrača mogao da sastavim drugačije, ali ako sam pogriješio - to nije bilo namjerno i svjesno. Napraviću analizu, ako vidim greške, potrudiću se da ih ne pravim u budućnosti”.

Selektor je uporno forsirao priču da u domaćem prvenstvu ima kvaliteta, ali se vremenom uvjerio da to nije tako. A to znamo svi. Ali da bi naš fudbal krenuo naprijed potreban je kompletan restart - od klubova, preko igrača, do FSCG.

Ne mogu da obećam i da kažem da će sjutra biti proljeće. Nalazimo se u procesu gdje je FSCG narastao više nego fudbal u Crnoj Gori, ali to ide polako svojim tokom. Smjeni generacija koju je napravio Tumbaković treba dati vremena, urađena je dobro. Od mene više nećete čuti neku bombastičnu izjavu, da ćemo poći na Evropsko ili Svjetsko prvenstvo”, rekao je Hadžibegić, koji ne pomišlja da podnese ostavku ukoliko selekcija danas izgubi ili ne postigle gol protiv Bjelorusije.

Nijednog momenta nisam mislio da podnesem ostavku”.

Sa Bjelorusijom smo igrali tri puta (pobjeda i dva remija), a sada u Podgoricu stiže u najtežem trenutku - poslije debakla u Londonu (7:0)...

Kada pobijediš 4:0 bojiš se euforije, a kada izgubiš bojiš se katastrofe. Kada pogledam kako momci rade na treningu, ništa ne mogu da zamjerim, ali je bilo teško pripremiti ih. Biće im teško da istrče na teren, ali sreća je što su mladi i onda lakše prebrode teške rezultate”, podvukao je Hadžibegić.