Fudbal

ONI stoje Srbiji na putu ka EURO 2020

Autor Nebojša Marković

Srbija 26. marta gostuje u Oslu u okviru baraža, a naredni protivnik "orlova" ima samo jedan poraz na svom terenu u poslednje tri godine.

Reprezentacija Srbije ni ovoga puta nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo, bar ne kroz kvalifikacije.

Usled pobede u C4 grupi Lige nacija prošle jeseni, "orlovi" su obezbedili mesto na baražnom turniru te divizije, gde će morati da trijumfuju u dva meča u sistemu "fajnal fora" ukoliko žele na završni turnir.

Srbija na EURO čeka još od 2000. godine, a prvi od moguća dva rivala na putu ka plasmanu jeste reprezentacija Norveške. Evo šta treba da znate o njima.

Kako je Norveška prošla u kvalifikacijama?

Norvežani su bili izvučeni u grupu F i do kraja takmičenja je ostalo još jedno kolo koje je na programu u ponedeljak uveče.


Španija se plasirala na EURO kao prvoplasirana i trenutno imaju 23 boda, dok je Švedska obezbedila "vizu" sa 18 bodova. Rumunija i Norveška su na trećem i četvrtom mestu sa po 14 bodova, dok su na po tri ostale selekcije Farskih Ostrva i Malte.

Norveška gostuje na Malti i to će biti njihova prilika da ostvare četvrti trijumf i potencijalno okončaju kvalifikacije na trećem mestu, imajući u vidu da Rumuni gostuju Španiji.

Kakve rezultate su beležili?

Norveška je u devet mečeva zabeležila samo jedan poraz, ali i samo tri pobede, jer su u čak pet navrata mečeve završavali bez pobednika.

Počeli su porazom 2:1 u Španiji, da bi potom remizirali 3:3 protiv Šveđana i 2:2 protiv Rumuna, oba puta na svom terenu. Na Farskim Ostrvima su slavili 2:0, a istom rezultatom "tukli" Maltu u Oslu.

Usledila su dva remija po 1:1 - u gostima Švedskoj i protiv Španije na domaćem terenu. U poslednjem meču su savladali Farane 4:0.

Time je i potvrđeno ono što je posle meča Srbija - Ukrajina rekao Dušan Tadić, da Norvežani bolje igraju na svom terenu.

U kvalifikacijama ne znaju za poraz u Oslu još od septembra 2016. godine, kada ih je na startu kvalifikacija za Mundijal u Rusiji savladala Nemačka (0:3).


U kom sistemu su igrali do sada?


Selektor Lars Lagerbak je na klupu Norveške seo pred početak aktuelnih kvalifikacija i vodio je njihov nacionalni tim na tih devet zvaničnih mečeva.

U čak šest mečeva je koristio sistem 4-4-2 sa dva zadnja vezna, dok je u poslednjih nekoliko mečeva to menjao.

Na gostovanju Švedskoj je izveo tim u formaciji 4-2-3-1, dok je protiv Španije u Oslu i Rumunije u Bukureštu isprobao i 4-4-1-1.

Ono što se nije menjalo jeste Džošua King u špicu napada, kao i Markus Henriksen i Sander Berge kao tandem dvojice centralnih, odnosno zadnjih veznih.

Kako su igrali u Ligi nacija?

Imajući u vidu da je Norveška protivnik Srbije u baražu, to automatski znači da su i oni bili prvi u svojoj grupi unutar C divizije Lige nacija.

Oni su u jesen 2018. godine igrali u grupi sa Bugarskom, Kiprom i Slovenijom, a zabeležili su četiri pobede, jedan remi i jedan poraz.

Izgubili su 1.0 u Bugarskoj i remizirali 1:1 u Sloveniji, dok su i tada na domaćem terenu briljirali - tri pobede i sve tri bez primljenog gola.

Postigli su ukupno sedam golova na tih šest mečeva, ali su samo dva puta bili savladani. Dakle, maksimalna efikasnost.

Na koga treba obratiti pažnju?

Norveška je trenutno u usponu i u njihovoj reprezentaciji pojavilo se nekoliko vrlo zanimljivih igrač mlađe generacije.

U centru pažnje je svakako Erling Braut Holand koji briljira u dresu Red Bul Salcburga - da, pisali smo detaljno o njemu - mada on još uvek nije prvi izbor Lagerbaka. Do sada je upisao samo dva nastupa za Norvešku, a debitovao je protiv Malte u septembru.

Od ostalih poznatijih igrača, na poziciji desnog beka je Olimpijakosov Omar Elabdelaui, koji je nastupio protiv Crvene zvezde u Ligi šampiona, Kristofer Ajer privlači pažnju na sebe igrama na mestu štopera u Seltiku, dok je u veznom redu prisutan Stefan Johansen, saigrač Aleksandra Mitrovića iz Fulama.

Naravno, prva zvezda Norvežana je Martin Odegard, mladi igrač Real Madrida na pozajmici u Sosijedadu, koji je Evropu zaludeo još kao 16-godišnjak.

Od njega će Srbiji pretiti velika opasnost, a ove sezone u Primeri Odegard prikazuje ne samo odlične, već i vrlo konstantne partije, pa će posebna pažnja morati da se posveti glavnom kreatoru Norveške.

Sander Berge je zadnji vezni i nastupa za Genk, a njegove odlične partije u Belgiji i Ligi šampiona su ga stavile na radar timova kao što je Liverpul. Za Norvešku je debitovao još pre dve i po godine, dok na terenu predstavlja mešavinu defanzivnog radnika i kreativca iz "dubine".

Džošua King je prvi napadač Norveške i njen najbolji strelac, bar u ovom sazivu. Postigao je 16 golova na 45 utakmica, a od toga četiri u ovim kvalifikacijama.

Nastupa za premijerligaša Bornmut gde je postigao 45 ligaških golova na 146 mečeva u poslednje četiri godine.

Kada se igra meč?

Srbija će protiv Norveške igrati 26. marta 2020. godine i to u Oslu.

Taj meč biće jedan od dva polufinala koja će se igrati u okviru završnog turnira C divizije Lige nacija, a u drugom meču će igrati Škotska protiv još uvek neutvrđenog tima (u zavisnosti od završetka kvalifikacija i eventualnog žreba).

Opširnije o sistemu baraža pročitajte ovde.

Pobednik meča Norveška - Srbija će ići u finale i utakmicu koja vodi ka EURO 2020, a taj poslednji susret biće igran 31. marta na neutralnom terenu, još uvek nije poznato gde.

Tagovi