Fudbal

Finci PRVI PUT na velikom takmičenju: Kreću od EURA!

Autor mondo,rs

Doduše, Finska ima i četiri učešća na Olimpijskim igrama, poslednje 1980.

Na listi članica FIFA, među kojima je i Finska od 1908. godine, stoji da Finci nikada u svojoj istoriji nisu bili učesnici Mudnijala. Ova skandinavska država je član UEFA od 1954. i prvo veliko takmičenje, ako izuzmemo Olimpijske igre (četiri učešća), igraće naredne godine.

Finska je obezbedila plasman na EURO 2020!


Selektor Marku Kanerve i njegove "sove" nisu imale težak zadatak u pretposlednjem kolu Grupe J, u kojoj je Italija još davno obezbedila završni turnir i to sa maksimalnim učinkom u osam odigranih utakmica.

Finska je morala da dobije Lihtenštajn, sa samo dva osvojena boda poslednjeplasirani tim u grupi. I to pred svojim navijačima...

Bilo je laganih 3:0 (1:0)!

Iako je trema u početku sputala Skandinavce, posle prvog gola bilo je sve lakše. Fudbaler BATE-a Jase Tomininen načeo je rivala, a dokrajčio ga je fantastični Temu Puki, pogocima u 63. i 75. minutu.

I da kojim slučajem nisu uspeli da pobede, Fincima je u korist išao i rezultat iz Jermenije, gde je domaćin izgubio od Grčke 0:1. Trijumf "Helenima" doneo je mladi napadač PAOK-a Dimitrios Limnios golom u 34. minutu.

Fincima je najveći uspeh u istoriji bilo četvrto mesto na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Preskočili su takmičenje za prva dva Evropska prvensva, a od 1968. su redovni učesnici kvalifikacija.

Najbliži plasmanu na Evropsko prvenstvo bili su 1996. i 2008. Oba puta bili su četvrti u svojim grupama, s tim što su pre 11 godina imali šest pobeda, odnosno jednu više nego za EURO u Engleskoj.

Finska je imala obezbeđeno mesto u plej-ofu Lige nacija i trebalo je da kao četvrti rangirani tim iz Lige C igra protiv Škotske. To mesto sada je zauzela Bugarska.


TABELA: Italija 24, Finska (+1) 18, Grčka (+1) 11, Jermenija (+1) 10, BiH 10, Lithenštajn (+1) 2.

Norveška je lako i ubjedljivo pobedila Farska Ostrva, ali trijumf 4:0 ne donosi mnogo, ukoliko joj se ne poklope rezultati na ostalim utakmicama grupe F, odnosno na meču Rumunija – Švedska koji je na rasporedu od 20.45 časova.

Pobeda bilo koje od ove dve selekcije znači da Norveška i definitivno otpada iz borbe za drugu poziciju, dok bi ih remi ostavio u igri, ali pod uslovom da i Rumunija i Švedska ne pobede u poslednjem kolu. Takav ishod možda je i realan za Rumune koji će igrati protiv Španije, koja bi večeras protiv Malte i matematički trebala da obezbijedi prvo mjesto, ali teško je vjerovati da Švedska neće pobijediti Farska Ostrva.

TABELA: Španija 20, Švedska 15, Rumunija 14, Norveška (+1) 14, Farska Ostrva (+1) 3, Malta 3. 

Tagovi