Fudbal

Jirgena Klopa više ne vole ni kod kuće! Transparenti po cijeloj tribini i riječi koje će ga sigurno zaboljeti

Autor Mladen Šolak

Navijači Majnca brutalno su prozvali Jirgena Klopa zbog toga što je postao dio korporacije Red Bul.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Navijači Majnca ne mogu da oproste to što je Jirgen Klop postao dio korporacije Red Bul i stao na čelo njenog fudbalskog sektora.

"Zaboravio si sve čemu smo te naučilI", piše na velikom transparentu raširenom na utakmici Majnc - Lajpcig. Takođe, citirana je i Klopova izjava: "Volim ljude do tačke na kojoj me razočaraju". Uz to, njegovo prezime iskorišćeno je za igru riječi na njemačkom jeziku, "Da li si lud?" ("Beklopp" na njemačkom).

U fudbalskom sektoru kompanije Red Bul funkcioniše niz klubova na nekoliko kontinenata, Red Bul Salcburg, RB Lajpcig, Njujork Red Buls...

 Poznato je da navijači mnogih klubova u Njemačkoj imaju izrazito loše mišljenje o Red Bulu i njegovom fudbalskom sistemu i timovima koji u njemu funkcionišu, a koji nazivaju "plastičnim". Austrijska kompanija za proizvodnju energetskog pića na čelu sa pokojnim gazdom Ditrihom Matešicem, kupila je 2005. Austriju Salcburg i napravila Red Bul Salcburg, najdominatniji tim u toj zemlji u poslednjih 15 godina.

U Njemačkoj, Red Bul je 2009. kupio licencu za takmičenje niželigaša Markranšteta. i počeo uspon RB Lajpciga koji je manje od decenije kasnije igrao četvrtfinale Lige Evrope, potom postao redovan učesnik Lige šampiona, a prošle sezone je u njoj igrao i nokaut fazu, nakon što je bio rival Crvene zvezde u grupi.

Jirgen Klop vodio je Majn od 2001. do 2008. godine, potom prešao u Borusiju Dortmund, učinio je šampionom Njemačke i vicešampionom Evrope, a potom je u Liverpulu pisao istoriju osvojivši prvu titulu Premijer lige za taj klub, uz trofej Lige šampiona. Novi posao u Red Bulu Klop će preuzeti od početka 2025. godine.