Fudbal

Crvena zvezda blizu zarade od 30.000.000 eura! Uz Ligu šampiona, na Marakanu dolaze i desetine miliona

Autor Mladen Šolak

Najnovija računica zarade timova iz Lige šampiona od učešća u tom takmičenju.

Izvor: MN Press

Prema preliminarnoj i nezvaničnoj računici, FK Crvena zvezda zaradiće samim plasmanom u Ligu šampiona oko 25,4 miliona eura. Kao i svi klubovi dobiće u startu 18,6 miliona eura za ulazak u istorijsku, prvu "ligašku" fazu, a onda će na osnovu različitih kriterijuma zaraditi i skoro sedam miliona eura preko toga.

U taj iznos nije uključen novac koji će biti dodijeljen timovima koji zarade novac rezultatima, a UEFA je predvidjela da svaki bod bude "naplaćen" 700.000 eura, pa će tako pobjeda vrijediti čak 2,1 milion eura. Takođe, UEFA će bogato nagraditi timove na osnovu konačnog plasmana na tabeli i eventualnog prolaza u nokaut fazu.

UEFA je smislila sistem nagrađivanja timova na osnovu "akcija", pa će prvoplasirani na kraju ligaškog dijela imati 36 "akcija", jer je toliko timova i na osnovu toga zaradiće dodatnih 9,9 miliona eura. Svaka od tih akcija biće vredna po 275.000 eura.

Na taj iznos trebalo bi dodati i to da Crvena zvezda počinje prodaju paketa ulaznica za Ligu šampiona, od čega će steći dodatni novac od učešća u eliti. Kada se sve bude sabralo za oko pola godine, na "Marakani" će sigurno moći da budu više nego zadovoljni zaradom.

Posle plasmana u Ligu šampiona, Crvena zvezda prodala je Korejca Im-Bom Hvanga Fejnordu za osam miliona eura, a dovela trojicu zvučnih pojačanja, Nemanju Radonjića, Radeta Krunića i Silasa iz Štutgarta. Krilni napadač njemačkog tima došao je na pozajmicu, koja bi na kraju sezone mogla da se pretvori u "dugoročan" transfer. Crveno-bijeli su preuzeli platu jednog od najbržih igrača Njemačke, uz dogovor da mogu da ga otkupe narednog ljeta za 10 miliona eura.

Crvena zvezda će učešće u Ligi šampiona početi u četvrtak 19. septembra, utakmicom protiv Benfike na stadionu "Rajko Mitić". Četiri dana kasnije, odigraće 174. "vječiti derbi" na stadionu Partizana u Humskoj.