Fudbal

Peminuo legendarni kapiten Liverpula, osam godina bio kapiten!

Autor Dragan Šutvić

Ron Jejts, legendarni kapiten Liverpula, preminuo je u 86. godini.

Izvor: PA Photos / PA Images / Profimedia (add new)

Legendarni legendarni engleski fudbaler Ron Jejts preminio je u petak uveče u 86. godini, a posljednjih nekoliko godina bolovao je od Alchajmerove bolesti. Tužnu vijest objavio je Liverpulu, klub u kome je proveo većinu karijere. "Redsi" duboko žale zbog gubitka kultnog kapitena.

U Liverpul je došao u sezoni 1962/63, a prethodno je igrao u Dandi junajtedu. Odmah se nametnuo kao važan faktor tima. Odigrao je 41 utakmicu u prvoj sezoni i dobio povjerenje Bila Šenklija. Odmah nakon toga zadužio je i kapitensku traku koju je zadržao narednih osam sezona. U sljedeće dvije godine, po dolasku u klub, uspio je i da osvoji titulu prvaka Engleske. 

Koliko je Jejts značio klubu jasno stoji i u poruci: "Misli svih nas su sa Ronovom suprugom Anom, cijelom porodicom i svim prijateljima. Zastave u klubu će biti spuštene na pola koplja u znak poštovanja, " stoji u saopštenju Liverpula.

Kada je došlo vrijeme da se oprosti od kluba krajem 1971. njegov broj utakmica iznosio je 454, što ga čini jednim od igrača sa najviše nastupa u istoriji. Jejts je sa Crvenima dva puta bio prvak Engleske, Jednom osvajač FA Kupa i tri Komjuniti šilda. Bio je povremeni reprezentativac Škotske, a osim za Liverpul i Dandi igrao je za Tranmere, Stalbridž, Berou, Formbi, Ril, kao i u Americi.