Fudbal

POČINJE NOVA ERA ZA ENGLEZE! Sautgejt je otišao, privremeni selektor ima dvije utakmice da dokaže da je spreman za posao

Izvor Kurir

Dosadašnji selektor Garet Sautgejt napustio je ekipu posle poraza u finalu Evropskog prvenstva od Španije ovog ljeta, a Fudbalski savez Engleske (FA) nije pronašao zamjenu, pa je odredio 50-godišnjeg Karslija za taj posao.

Izvor: Bildbyran / ddp USA / Profimedia

Nova era fudbalske reprezentacije Engleske počinje u subotu uz privremenog selektora Lija Karslija, koji će predvoditi ekipu u predstojećim utakmicama protiv Irske i Finske u Ligi nacija.

Dosadašnji selektor Garet Sautgejt napustio je ekipu posle poraza u finalu Evropskog prvenstva od Španije ovog ljeta, a Fudbalski savez Engleske (FA) nije pronašao zamjenu, pa je odredio 50-godišnjeg Karslija za taj posao.

Karsli je bio selektor mlade reprezentacije Engleske, a sada će predvoditi ekipu u subotu u Dablinu protiv Irske i u utorak protiv Finske na Vembliju. On bi mogao da ostane i duže na klupi, pošto će se i u oktobru igrati utakmice u Ligi nacija.

"On je sjajan trener taktički, njegovo vođenje ekipe je sjajno. Mislim da mu ova uloga savršeno leži", rekao je fudbaler Notingem Foresta Morgan Gibs-Vajt, koji je pozvan u reprezentaciju.

Gibs-Vajt je prošle godine sa mladom reprezentacijom Engleske osvojio titulu na Evropskom prvenstvu, predvođenom Karslijem.

Sautgejt je posle osam godina napustio reprezentaciju, koju je predvodio do dva uzastopna finala Evropskog prvenstva i dva uzastopna polufinala na Svjetskim prvenstvima. On nije uspio da osvoji trofej koji Engleska na međunarodnoj sceni čeka od 1966. godine.

FA ima stroge zahtjeve i naveo je da je cilj "osvajanje turnira i da ekipa konstantno bude u vrhu najboljih svjetskih reprezentacija".

Savez je naveo i da bi selektor trebalo da ima veliko iskustvo u engleskom fudbalu, sa dobrim rezultatima u Premijer ligi ili na velikim takmičenjima.

Spekulisalo se da bi Jirgen Klop mogao da bude novi selektor, ali je on rekao da želi godinu dana odmora, otkako je na kraju prošle sezone napustio Liverpul.

Karsli nema iskustva u Premijer ligi, ali se njegov rad cijeni po pitanju razvoja mladih igrača, jer je bio dio uspješne fudbalske akademije Mančester sitija.

Osvajanje titule na Evropskom prvenstvu za mlade je prva titula Engleske od 1984. godine u tom takmičenju.