Fudbal

Dirljiv oproštaj crveno-bijelih: "Boro, bićemo ponosni na zvezdaško srce što bije nam u grudima!"

Autor Dragan Šutvić

Aktuelni šampion Srbije oprostio se od Bore Đorđevića, velikog navijača crveno-bijelih.

Izvor: YouTube/Crvena zvezda/printscreen

Napustio nas je Bora Đrođević - preminuo je veliki muzičar čuven i po svojoj ljubavi prema Crvenoj zvezdi. Bodrio je crveno-bijele fudbalere kao dečak u rodnom Čačku, išao u Bari da vidi najveći uspjeh jugoslovenskog fudbala, učestvovao u humanitarnim akcijama i koncertima, pomagao Delijama kada je trebalo napisati stih... I zbog svega toga, Zvezda ga dostojanstveno ispraća!

Na klupskom sajtu osvanuo je tekst posvećen Bori Đorđeviću, u kojem se na nekoliko način ističe njegova ljubav prema Crvenoj zvezdi, ali i sve ono što je prethodnih godina uradio kako bi se na stadionu pamtio i poslije smrti. Stihovi će ostati, oni će odjekivati unutar zidova beogradske Marakane.

"Bora je posljednje dane života proveo u bolnici u Ljubljani zbog jake upale pluća, kao i pogoršanja sa hroničnom, opstruktivnom bolešću pluća. Ovog jutra, stigla je tužna vijest, koja glasi da nas je Bora napustio. Ipak, nikada njegovi hitovi neće biti zaboravljeni, a veza sa Crvenom zvezdom biće vječno utkana u zidine Marakane. Brojne Zvezdine pejsme kojih je autor će nastaviti sa istim ponosom da se pevaju na našoj Marakani. Pjevaćemo punog srca 'Ponosan budi', 'Život', 'Pobeda', 'Mihajlo gde si ti'. I ne samo njih, već čitav album 'Pesme sa severa'.

"Svako ko nešto piše, želi da narod to prihvati. Veoma mi je drago što pjesma 'Ne veruj im sine', zvuči bolje kada je pjevaju Delije nego kada sam je ja otpjevao. Svaki put se naježim. Pomagao sam navijačima kad su me zvali. I opet ću ako bude prilike", govorio je Bora, a mnoge anegdote ima i iz Barija kada je Zvezda postala prvak Evrope: "Jedan navijač mi je sasvim ozbiljno rekao - da nismo pobijedili, probušili bismo brod nasred mora."

Bora Đorđević je rođen u Čačku 1. novembra 1952. godine. Muzičku karijeru započeo je u rodnom gradu 1965. godine u bendu Hermelini.

Po dolasku u Beograd bio je član više poznatih grupa, a 1978. osnovao je grupu Riblja čorba po kojoj je i dobio nadimak. Prvi koncert Riblja čorba je održala u vojvođanskom mjestu Elemir 26. avgusta 1978. godine, dok su prvi beogradski koncert održali u Domu omladine 28. februara 1979. godine.

Grupa je izdala 20 studijskih albuma, prvi 1979. godine, a posljednji 2019. godine. Bora je pohađao Petu beogradsku gimnaziju, a po njenom završetku je upisao Pravni fakultet. Nakon dvije godine je shvatio da ta profesija nije za njega, pa je pokušao da upiše Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu. Pošto nije primljen na glumu, upisao je pozorišnu organizaciju na FDU.

Koliko samo hitova i albuma. Pjevaće se uvijek hitovi sa albuma 'Kost u grlu', 'Mrtva priroda', 'Istina', 'Ujed za dušu', i pjesme poput 'Lutka sa naslovne strane', 'Dobro jutro', 'Ostani đubre do kraja'. Hvala ti Boro što smo bili tvoji savremenici i jedno ti obećavamo - Nećemo im vjerovati i ponosni bićemo, što zvezdaško srce bije nam iz grudi! Neka ti je vječna slava", navodi se u objavi na zvaničnom sajtu Crvene zvezde.