Fudbal

Bora Đorđević je volio Crvenu zvezdu: U Bariju bio vođa navijača, a svaki Delija zna njegove stihove!

Autor Dragan Šutvić

Legendarni Bora Đorđević bodrio je Zvezdu u Bariju i to kao vođa navijača!

Izvor: MN Press

Preminuo je veliki muzičar Bora Đorđević. Nakon teške bolesti prestalo je da kuca srce frontmena Riblje čorbe, ikone roka i jednog od najprepoznatljivijih umjetnika na ovim prostorima. Iza njega će ostati muzika koju je stvarao, a navijači će se posebno sjećati stihova koji su posvećeni Crvenoj zvezdi - jednoj od njegovih najvećih ljubavi.

Ta emocija stvorila se još davno, dok je kao dječak gledao Dragana Džajića u crveno-bijelom dresu protiv drugoligaša Borca iz Čačka, u svom rodnom gradu. Kasnije je Bora stigao i da predvodi navijačku delegaciju Zvezde u jednom od najbitnijih mečeva jugoslovenskog fudbala, ali i da otpjeva stihove koje zna svaki navijač.

"Prva utakmica Zvezde, sa Borcem u Čačku, normalno. Igrali su Džaja, Trifke, Kule... i od svih sam pokupio autograme. Inače, Borac je tada bio drugoligaš, jednom i učesnik kvalifikacija za Prvu ligu SFR Jugoslavije. Tukao je Sutjesku iz Nikšića, ali ga je zaustavio imenjak iz Banjaluke", rekao je jednom prilikom za "Kurir" Bora Đorđević.

Svojevremeno je Bora, zajedno sa brojnim navijačima Zvezde, pratio finalni meč Kupa evropskih šampiona protiv Olimpika iz Marseja. Prisjećao se i tog vremena...

"Ne znam, onaj tim Crvene zvezde je bio savršen. Niko od tih igrača nije bio tu da popuni broj. Svako je imao ulogu. Da ti kažem, u Bariju sam bio vođa puta i svi smo se usr**i kad je Piksi ušao. On je odigrao odlično, prolazio po strani i pokazao da je veliki čovjek kada je odbio da šutira penal", pričao je Đorđević i dodao:

"Pravi haos je nastao po izlasku sa stadiona Sveti Nikola. Pjevali smo po gradu i italijanska policija je bacila neki suzavac da nas rastjera. Bila je noć. Pitao sam ih što to rade, jer taj suzavac je za nas iz Srbije, tada Jugoslavije, bio ništa. Mi smo navikli na mnogo žešće stvari."

Godinama kasnije, na svim mečevima Crvene zvezde u fudbalu, košarci i drugim sportovima neizostavna je pjesma "Ne veruj im sine". Ona u srcima navijača bude posebne emocije, a u budućnosti će se ovo djelo koje je Bora otpjevao pjevati još emotivnije. "Svako ko nešto piše, želi da narod to prihvati. Veoma mi je drago što pjesma Ne veruj im sine, zvuči bolje kada je pjevaju Delije nego kada sam je ja otpjevao. Svaki put se naježim. Pomagao sam navijačima kad su me zvali. I opet ću ako bude prilike. Ja sam je samo doradio", istakao je Bora Đorđević.