Fudbal

PROSINEČKI: PROBLEMI SU TU ALI NE KUKAMO

Autor Vasilisa Grgurević

Sve je bliži trenutak za koji se crnogorski fudbaleri spremaju praktično od prvog dana kada je selektorsku funkciju preuzeo Robert Prosinečki.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Počinje B Liga nacija, Crna Gora prvi meč igra na Islandu 6. septembra, tri dana kasnije će u Nikšiću ugostiti Vels, i biće to prve takmičarske utakmice još od novembra prošle godine i kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

„Kroz četiri prijateljska meča smo vidjeli šta je dobro, a šta moramo da popravimo. Očekujem da u narednim duelima dobar rezultat. Imamo kadrovskih problema, ali ne kukamo, to je tako u sportu”, rekao je Prosinečki pred prvi trening nacionalnog tima.

Problemi su sljedeći - hrvatski trener pred Island i Vels ne može da računa na Marka Jankovića, Edvina Kuča i Vasilija Adžića, dok je pod znakom pitanja i nastup Igora Vujačića.

„Zbog povrede je zamijenjen u prvom poluvremenu u dersu Rubina. Odradiće preglede, pa ćemo da vidimo o čemu se radi, mada vjerovatno će i on otpasti. Nadam se da će ostali igrači da ostanu zdravi. Raduje što je Adam Marušić igrao drugo poluvrijeme za Lacio, što je Marko Vešović bio u timu Karabaga... Ima, dakle, i dobrih stvari”, kaže Prosinečki.

Island je ozbiljan tim.

„Čvrsta je to ekipa, igra u sistemu 4-4-2. Islanđani su savladali Englesku u prijateljskom meču. Agresivni su i dobri, naročito kad igraju kod kuće. Imaju igrače u dobrim klubovima, pokazali su kvalitet i u plej-ofu za Evropsko prvenstvo, iako su eliminisani od Ukrajine. Imaju, ipak, i mane - to ćemo pokušati da iskoristimo”, jasan je Prosinečki.

Pitaće se sigurno i naša selekcija. Tačnije, Prosinečki želi da bude tako.

„Imamo ekipu koja može da igra sa svima, želimo da to pokažemo i na Islandu. Razmišljam mnogo, ali još ne znam kako ćemo izgledati u Rejkjaviku, vjerovatno isto kao u prethodnim mečevima - sa željom da stalno pokušavamo da se nadigravamo. Ne znam drugačije osim da igram do kraja i na pobjedu. Poslije Islanda igramo sa Velsom, koji je takođe eliminisan u baražu za Euro. Sigurno su to dvije dobre reprezentacije, a Turska nas je sve iznenadila na EP, gdje je igrala izvanredno. Sa Vinćencom Montelom na klupi je promijenila dosta stvari”...

Stevan Jovetić i dalje nema klub, nakon što je napustio Olimpijakos.

„Nema problema sa Stevanom. Trenirao je s Arsenalom, posljednjih sedmica u Budućnosti. Problem bi bio da pet-šest igrača nema uopšte minutažu u klubovima, ovako manje-više svi igraju, neki čak i previše. Svi su standardni i to nas raduje, imaju takmičarski ritam”, dodao je Prosinečki.

Na spisku su vezisti Novica Eraković i Ilija Vukotić, povratnici u reprezentaciju.

„Igraju standardno. Vuković je konstantan u Boavisti, u jakoj portugalskoj ligi, to znači da ima kvalitet. A i malo je drugačiji od drugih. Eraković se vratio poslije teške povrede i igra odlično za Omoniju. Gledao sam ga protiv Zire u pobjedi 6:0, u revanšu takođe, vidjelo se da nema problema nakon duge pauze. To su alternative za koje smo se odlučili, takođe i Milan Vukotić iz Budućnosti je specifičan igrač i može da riješi neke utakmice, da donese nešto reprezentaciji. Tu je i Viktor Đukanović, koji se još traži, Standard je novi izazov za njega, a u Belgiji se igra drugačiji fudbal nego u Švedskoj”.

Novo lice je i napadač Budućnosti, 20-godišnji Vladimir Perišić, koji bi trebalo da karijeru nastavi u Slaviji iz Praga.

„Možda je nekom to iznenađenje. Pratio sam Budućnost sve vrijeme - otišao je u Slaviju iz Praga, znači nisam samo ja vidio kvalitet kod njega. Slavija je veliki klub, a Perišić „ima nešto”. Posjeduje kvalitet, ne plaši se, zna da postigne gol... I u Evropi i u domaćem prvenstvu je pokazao da je vrlo interesantan fudbaler i predstavlja budućnost crnogorskog fudbala”, zaključio je Prosinečki.