Fudbal

Zvezda "bacila oko" na krilo Štutgarta od 10 milona evra! Igrao pod lažnim imenom, pa sve priznao

Krilni napadač Štutgarta Silas želja je Crvene zvezde za kraj prelaznog roka.

Izvor: Harry Langer/DeFodi Images/Profimedia

Crvena zvezda će do kraja prelaznog raditi na pronalasku zamjene za In Bom Hvanga koji je u transferu teškom osam miliona evra pojačao Fejnord. Rješenje za tu poziciju nazire se u bivšem fudbaleru Monaka i Milana, ali on nije jedini koji bi mogao da stigne u Beograd! Prema saznanjima MONDA, Crvena zvezda je zainteresovana i za desno krilo Štutgarta, brzonogog Silasa (25)!

Fudbaler čiju cijenu specijalizovani "transfermarkt" procjenjuje na 10 miliona evra trenutno nije u prvom planu u njemačkom klubu, pa će Zvezda pokušati da dovede važnu opciju po boku iz tima koji će joj biti jedan od rivala na evropskoj sceni ove jeseni. Silas pored mjesta desnog krila može da igra i kao klasični napadač, ali crveno-bijelima treba prvenstveno zbog krilnih pozicija jer se sve glasnije priča o odlasku Pume Rodrigeza u SAD.

Nema sumnje da bi Silas bio veliko pojačanje za Crvenu zvezdu, a navijačima će posebno zanimljiva biti priča o njegovom identitetu. Svojevremeno je u Evropu stigao kao Silas Vamangituka Fundu, ali se ispostavilo da to nije njegov pravi identitet. Menadžer koji je vodio računa o njegovoj karijeri falsifikovao je podatke i lažno prikazivao da je krilni napadač godinu dana mlađi nego što jeste.

Cijeli slučaj dospio je do javnosti 2021. godine, kada je Silas riješio da se oslobodi agenta koji ga je na početku karijere ucjenjivao. Promijenio je menadžera, a zatim samoinicijativno saopštio Štutgartu za prevaru koja je trajala već godinama. Ispričao je i da je njegovo pravo ime Silas Katompa Mvumpa i da je rođen 1998. godine, a ne 1999. Zbog čitavog slučaja Fudbalski savez Njemačke kaznio je tromjesečnom zabranom igranja i novčanom kaznom od 30.000 evra.

Silas je rođen u Kinšasi, ali se od 17. godine fudbalski školuje u Francuskoj. Nakon što je igrao za lokalni klub u DR Kongu prešao je u tim Ale, na jugu Francuske. Nakon nekoliko mjeseci pojačao je drugoligaša Pariz, a samo jedna sezona u Ligi 2 bila mu je dovoljna da se izbori za transfer u Štutgart.

Njemački klub platio ga je osam miliona evra u avgustu 2019. godine, a u prethodnih pet godina je Silas imao izuzetno važnu ulogu u klubu. Za njemački tim odigrao je 132 meča, uz 35 golova i 21 asistenciju. U maju ove godine bio je strijelac i asistent protiv Bajerna, u pobedi Štutgarta 3:1.

Izvor: Eibner-Pressefoto/Wolfgang Frank / imago sportfotodienst / Profimedia

Od marta 2023. godine reprezentativac je DR Konga i na 16 odigranih utakmica ima jedan postignut gol.

Pogledajte kako je Silas igrao protiv Bajerna u završnici prošle sezone:

Silas
Izvor: YouTube/Bundesliga