Fudbal

Šampion ispustio 2:0 u derbiju i izgubio! Nestvaran povratak RB Lajpciga – Bajer poražen u Bundesu nakon 15 mjeseci!

Autor Dragan Šutvić

Imao je branilac "salatare" prednost od dva gola u prvom poluvremenu duela sa RB Lajpcigom, ali je na kraju upisao prvi poraz u prvenstvu još od maja 2023. godine!

Izvor: ANP / ddp USA / Profimedia

Greška Lukasa Klostermana koja je za posljedicu imala gol Džeremija Frimponga i pogodak Aleksa Grimalda nakon sjajne timske akcije svog tima značili su da Bajer u 45. minutu derbija protiv RB Lajpciga ima 2:0.

Niko na krcatoj Baj Areni nije u tim trenucima mogao ni da nasluti da će izabranici Ćabija Alonsa na kraju teren napustiti poraženi!

Tako su "farmaceuti" uknjižili prvi neuspjeh u Bundsesligi još od 27. maja prošle godine, kada su u posljednjoj rundi pretprošlog prvenstva poraženi od Bohuma (3:0). Prošlu takmičarsku godinu su završili bez gorčine poraza (28-6-0), a impozantan niz prekinut je ove subotnje večeri, na bolan način!

Poslije jedne dubinske lopte, Klosterman je u 39. minutu htio da interveniše, ali je glavom samo spustio loptu do Džeremija Frimponga, kojem nije bilo teško da poentira.

U posljednjem minutu "regularnog" dijela prvog poluvremena, sjajnu timsku akciju i asistenciju Florijana Virca krunisao je Aleks Grimaldo i zaista je, uz potpunu kontrolu utakmice, djelovalo da će Bajer iz ovog derbija izaći kao pobjednik, pogotovo ako se svemu ovome doda da je Marko Roze nakon crvenog kartona već u 26. minutu morao da se preseli na tribine.

Međutim, u preostalom dijelu meča RB Lajpcig je napravio veliki preokret!

U sedmom minutu nadoknade prvog dijela Kevin Kampl, koji je od 1997. do 2009. godine bio član omladinskog pogona Bajera, umakao je pažnji odbrane domaćih i neometan pogodio sa pet metara.

A onda je u drugom poluvremenu u prvi plan isplivao Belgijanac Loa Openda, dvostruki strijelac za goste!

Prvo je, u 57. minutu, utrčao na vrijeme, izbjegao ofsajd-zamku Bajera i "raspalio" po lopti za 2:2, samo pet minuta nakon što je poništen jedan gol gostiju.

Tada je poslije jednog kornera Kasteljo Lukeba zahvatio glavom loptu, završila je u mreži, ali je gol poništen jer ju je "okrznuo" Benjamin Šeško, koji se nalazio u ofsajdu.

Na kraju, na ulasku u posljednjih deset minuta, belgijski internacionalac namjestio se na jedan udarac iz daljine i poslao loptu u donji desni ugao, za ovjeru velikog povratka i osvajanje ogromna tri boda!

BUNDESLIGA – 2. kolo

Subota:

Bohum – Borusija M. 0:2 (0:0)

Ajntraht – Hofenhajm 3:1 (2:0)

Holštajn Kil – Volfsburg 0:2 (0:2)

Štutgart – Majnc 3:3 (2:1)

Verder – Borusija D. 0:0

Bajer – RB Lajpcig 2:3 (2:1)

Nedjelja:

Hajdenhajm – Augzburg (15.30)

Bajern – Frajburg (17.30)

Odigrano u petak:

Union Berlin – Sankt Pauli 1:0 (1:0)

Ukoliko želite da vidite dodatni sadržaj posjetite Mondo Pređi na sajt