Fudbal

Hrvatski fudbaler (22) suspendovan na četiri godine: Doping afera uništila karijeru velikog talenta!

Autor Dušan Ninković

Mladi hrvatski reprezentativac Mario Vušković izbačen iz fudbala do kraja 2026. godine.

Izvor: Youtube/HSV/printscreen

Svojevremeno jedan od najtalentovanijih hrvatskih fudbalera Mario Vušković (22) suspendovan je do 2026. godine, nakon što je potvrđeno da je koristio nedozvoljenu supstancu eritropoetin. Defanzivac njemačkog Hamburga trebalo je da dobije dvije godine kazne, ali se žalio i želio da dokaže svoju nevinost, što ga je na kraju koštalo...

Za doping aferu hrvatskog fudbalera saznalo se u novembru 2022. godine. Tada je otkriveno da je pozitivan jedan od uzoraka koje je Mario Vušković predao nakon treninga njemačkog Hamburga, čiji je dres nosio nakon odlaska iz Hrvatske. Navodno, u njegovog krvi pronađeni su tragovi nedozvoljenih supstanci, što je talentovani fudbaler odmah demantovao.

Kada je postalo jasno da je Vušković uzimao supstance koje pomažu tijelu da se brže i lakše oporavi od napora, Hrvat se suočio sa teškom kaznom - četiri godine suspenzije iz fudbala! Tvrdio je i dalje da nije kriv, nije želio da se nagodi i pokušavao je pravdu da istjera do kraja, čak i predajom B uzorka. Tako je Vušković odbio dvogodišnju suspenziju da bi se izborio za svoju nevinost, ali će ipak pauzirati sve do kraja 2026. godine jer mu se u kaznu računa i prethodni period!

"Međunarodni sportski sud (CAS) u Lozani donio je danas odluku u slučaju hrvatskog fudbalera Marija Vuškovića. Nakon žalbenog procesa, CAS je danas objavio odluku kako je žalba Marija Vuškovića odbijena, a da su žalbe NADA i WADA prihvaćene pa je Vuškoviću određena suspenzija u trajanju od četiri godine, koja je započela u novembru 2022. godine. Hrvatski nogometni savez podržava borbu protiv svakog oblika dopinga u sportu i u budućnosti će dosledno i snažno sprovoditi antidoping edukacije među fudbalerima. Uvažavajući borbu protiv dopinga, HNS je iznenađen odlukom CAS jer smatramo da je Sud bio nemilosrdan prema mladom fudbaleru koji je odbio blažu kaznu kako bi dokazao svoju nevinost u koju je, očigledno, sasvim uvjeren. Hrvatski nogometni savez podržava Marija i njegov klub, HSV, u daljim pravnim koracima kako bi pokušao dokazati svoju nevinost te duboko vjerujemo da ćemo Marija ponovo vidjeti na fudbalskim terenima - kad god se ova pravna bitka završila", navodi se u saopštenju Fudbalskog saveza Hrvatske.

Mario je ponikao u mlađim kategorijama RNK Split, a zatim je prešao u Hajduk u kojem je stigao i do seniorskog tima. Nakon jedne sezone u rezervnom timu i dvije sezone u prvom timu ekipe sa Poljuda pozajmljen je Hamburgu, u koji se i zvanično preselio godinu dana kasnije, nakon transfera teškog tri miliona eura.

Vušković je igrao za mlađe kategorije reprezentacije Hrvatske i zabilježio je ukupno 46 mečeva uz devet postignutih golova. Svojevremeno mu se predviđala i seniorska reprezentativna karijera, ali pitanje je da li će Mario ikada obući dres A tima Hrvatske nakon skandala zbog kojeg pravi pauzu dugu četiri godine.