Fudbal

Svi se pitaju zašto Gvardiola gleda srpski vaterpolo: Nisu ni svjesni ko je njegova "desna ruka"

Pep Gvardiola je s posebnom pažnjom ispratio vaterpolo turnir na Olimpijskim igrama u Parizu i nahvalio Srbiju, a to je zato što je jedan od njegovih najvažnijih pomoćnika upravo slavni vaterpolista Manuel Estijarte.

Izvor: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

Fudbalski trener Pep Gvardiola oduševio je sve u Srbiji govoreći vrlo lijepo o srpskim sportistima koji su nastupali na Olimpijskim igrama u Parizu. Posebno je nahvalio Novaka Đokovića i Nikolu Jokića, a nikome nije promaklo ni da su u njegovoj sferi interesovanja čak i zlatni vaterpolisti.

"Zbog toga su Olimpijske igre veličanstvene. Pogledajte samo srpski vaterpolo, loše su igrali prve mečeve, pa vidite šta se desilo. Gol u produžecima i onda pobjeda protiv Hrvatske u finalu. Bilo je lijepo biti tamo. Jedna od najljepših stvari u Ligi šampiona su putovanja po Evropi, imate priliku da budete u različitim okruženjima", pričao je Gvardiola u intervjuu za "Arenu Sport", a mnogi su se začudili otkud to da njega interesuje i vaterpolo?

Jednostavno, Gvardiola prati sve timske sportove, pokušava konstantno da u svoju taktičku filozofiju impelemntira i principe koji važe u košarci ili bejzbolu, ali nije samo to razlog zbog kog voli vaterpolo. Najviše je zbog Manuela Estijartea, jednog od njegovih najvažnijih ljudi u stručnom štabu.

Estijarte (62) je čuveni španski vaterpolista koji važi za jednog od najvećih u istoriji ovog sporta. Bio je kapiten Španije i 1992. godine je u Barseloni donio srebro svom državnom timu, a četiri godine kasnije i olimpijsko zlato 1996. u Atlanti. Do dana današnjeg u pitanju su jedine medalje koje Španije ima sa Olimpijskih igara, a dobro znamo kakvi su igrači prošli kroz njihov tim.

Španci su ga prozvali "Maradona iz vode" jer je još kao 15-godišnjak debitovao za Španiju (još na Olimpijskim igrama 1980. godine u Moskvi) i bio je najbolji strijelac tog turnira na kome je njegova reprezentacija završila na četvrtom mjestu. Gvardiola ga je gledao i "upijao" od njega, a onda su im se devedesetih putevi ukrstili i postali su dobri prijatelji. Savjetovali su jedan drugoga i tako "ukrstili" dva sporta. Posebno je Gvardiola pomogao Estijarteu da preboli samoubistvo njegove starije sestre Rose, zbog čega je godinama bio u depresiji, dok je s druge strane i Pep od njega imao velike pomoći.

Usred doping afere 2001. godine, Estijarte je pronašao advokata koji će zastupati Gvardiolu, a potom ga je 2008. pozvao u svoj stručni štab kada je preuzeo Barselonu. Svi su se čudili šta će mu vaterpolista, ali nisu znali da je Estijarte ključan u njegovom odnosu sa igračima, da je kao "spona" između obavljao savršenu funkciju.

I dan-danas Estijarte je uz Gvardiolu u Mančester sitiju i više puta je slavni fudbalski trener isticao njegovu važnost za svoju karijeru, a zajedno su nastavili da uživaju i u vaterpolu.