Fudbal

"Ionako ne možemo u finale Lige šampiona, znate zašto?": Murinjo objašnjava Turcima zašto je bolja Liga Evrope

Autor Mladen Šolak

Portugalski stručnjak oglasio se posle eliminacije svog tima iz kvalfiikacija za Ligu šampiona

Izvor: EPA-EFE/Erdem Sahin

Trofejni portugalski stručnjak Žoze Murinjo branio je svoj neuspjeh u kvalifikacijama za Ligu šampiona na originalan, ali ipak neubjedljiv način. Nakon što je na stadionu "Šukru Saračoglu" francuski Lil trijumfovao u dvomeču golom iz penala u drugom produžetku, Murinjo je rekao da mu svakako ne bi bilo dozvoljeno da osvoji Ligu šampiona ili da stigne do njenog finala.

"Izgubili smo ekonomski, jer je Liga šampiona, naravno važna finansijska injekcija za klub i uz to smo izgubili šansu da igramo protiv najvećih timova na svijetu. Ali nikad nećemo osvojiti Ligu šampiona. Nikad ne bismo stigli do finala Lige šampiona. Nikad"

Kanadski internacionalac Džonatan Dejvid dao je gol za Lilov remi veliki kao pobjedu. Tim Dušana Tadića moraće u Ligu Evrope, a Murinjo ovako vidi tu selidbu: "Idemo u Ligu Evrope, a ako u Ligi Evrope... Ako... Neću da kažem ostatak. Ostaću na 'ako'. Ali možemo da imamo veliku sezonu u Ligi Evrope. 'Ako, ako, ako'. Sa tim 'ako' možemo da imamo veliki uspjeh u Ligi Evrope. Ne mogu da kažem više od toga 'ako'. Ako ne bude tako, u problemu sam", kazao je Portugalac - dvostruki osvajač Lige šampiona.

Upitan šta hoće da kaže time što ponavlja "ako", Murinjo je uzvratio: Ako hoćeš da znaš više o tome 'ako', onda te pozivam da pogledaš utakmicu Roma - Sevilja u finalu Lige Evrope 2022/23 i razumjećeš šta znači 'ako'", kazao je on.

Murinjo je tada sasvim jasno aludirao na svoje nezadovoljstvo suđenjem u utakmici u finalu Lige Evrope u kojoj je Sevilja trijumfovala na penale, a Portugalac je osuo paljbu na sudiju iz Engleske, Entonija Tejlora.

Uz priču o tome da njegov tim "ne bi mogao" da osvoji Ligu šampiona, on je kritikovao i format Lige Evrope. "Čak i ne znam razlog zbog kojeg će se Liga Evrope igrati na ovaj način, isti kao Liga šampiona. Ne znam razlog. Moramo da se adaptiramo, jer je to nešto novo za sve. Igrate osam mečeva, četiri kod kuće, četiri u gostima, protiv nekih protivnika samo kod kuće igraš, protiv nekih samo u gostima. Čudno je, ali tako je - kako je. Mislim da novac donosi odluke i moramo da se adaptiramo. Ali kao što sam rekao, Liga šampiona bila bi sjajna za klub i za igrače, ali nikad ne bismo mogli da odemo veoma daleko u takmičenju. Liga Evrope je adaptiranija za nas. Hoću da ulijem ambiciju svom timu", rekao je Murinjo.

Fenerbahče je platio Žozeu Murinju 11 miliona dolara godišnju platu.