Fudbal

BROZOVIĆ SE OPROSTIO OD NACIONALNOG DRESA

Autor Balša Janković

Hrvatski fudbaler Marcelo Brozović saopštio je danas da je završio reprezentativnu karijeru.

Izvor: Imago / Alamy / Alamy / Profimedia

Brozović je uz Luku Modrića i Matea Kovačića bio jedan od najvažnijih igrača veznog reda reprezentacije Hrvatske, sa kojom je osvojio drugo mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine, treće mjesto četiri godine kasnije u Kataru, kao i drugo mjesto u Ligi nacija 2023.

"Poznajete me dovoljno dobro da znate da nisam čovjek od mnogo riječi, pa bi za ovo oproštajno pismo bila dovoljna i samo jedna brojka - 99. Toliko puta sam imao čast da nastupam za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i tim brojem ću završiti reprezentativnu karijeru", naveo je Brozović u oproštajnom pismu, prenijela je Hina.

On je istakao da je za Hrvatsku uvijek davao 100 odsto truda, energije, snage i strasti.

"To je standard koji su postavili brojni veliki igrači prije mene, standard kojem smo stremili svi u ovoj nezaboravnoj generaciji i standard kojem moraju težiti svi koji dolaze", dodao je 31-godišnji fudbaler.

On je rekao da je sa reprezentacijom ostvario sve što je mogao da poželi i da je vreme za nove snage koje će davati 100 odsto jer je to "jedino dovoljno kada se nastupa za Hrvatsku".

"Takmičarski debi protiv Brazila na otvaranju Svjetskog prvenstva. Srebrna medalja u Rusiji. Bronzana medalja u Kataru. Srebro u Roterdamu. Dočeci nakon svjetskih medalja. Puno slatkih, velikih i dramatičnih pobjeda, ali i neki bolni porazi. Puno klizećih startova i još više pretrčanih kilometara. To su najupečatljivije, najdraže i najposebnije uspomene mog fudbalskog života i beskrajno sam zahvalan što sam imao privilegiju da budem dio ove ekipe", naveo je.

Brozović je rekao da je nemoguće zahvaliti svima pojedinačno, pošto je radio sa mnogo kvalitetnih ljudi, najboljih u reprezentaciji. Pomenuo je selektore od Nika Kovača, koji mu je pružio priliku, preko Anta Čačića, do Zlatka Dalića, sa kojim su ostvareni veliki uspjesi.

Zahvalio je i Savezu, porodici i prijateljima i navijačima, sa kojima se, kako je rekao, živjelo, slavilo i tugovalo.

"Iz mnogo razloga je teško reći zbogom reprezentaciji, ali zbog jednog razloga sam se lomio ovako dugo. Teško je reći zbogom ekipi. Teško je reći zbogom Luki i Kovi, sa kojima sam toliko toga prošao, sa kojima sam se na terenu poznavao u dušu i sa kojima je bio nevjerovatan gušt igrati", dodao je.

Brozović je rekao da "karavan mora dalje" i da će oni koji su napustili reprezentaciju, biti njeni najveći navijači.

"Devedeset devet. Pitaće se neko: 'Pa ko je tako lud da se oprosti baš sa 99 nastupa'. To je više nego što sam ikada mogao da priželjkujem, a pritom je bilo bolje i uspješnije nego sam ikada mogao da sanjam. I zato, tih 99 je baš, onako, epik. Voli vas Broz", naveo je Brozović.

U 99 utakmica postigao je sedam golova.

Poslije početaka u Hrvatskom Dragovoljcu i Lokomotivi, Brozović se ustalio kao reprezentativac tokom igranja za Dinamo od 2012. do 2015. godine.

Najveći dio karijere proveo je u Interu iz Milana sa kojim je osvojio dvije šampionske titule u Seriji A i igrao u finalu Lige šampiona. Od prošlog ljeta igra za saudijski Al Nasr.