Fudbal

Zvezda ide na krajnji sjever Evrope po Ligu šampiona!

Autor Mladen Šolak

Crvena zvezda saznala ime protivnika u plej-ofu za najjače takmičenje. Rival će joj biti tim koji je dao 12 golova u dvije runde kvalifikacija.

Izvor: screenshot

Crvena zvezda igraće protiv norveškog šampiona Bode Glimt u plej-ofu za Ligu šampiona. Tim iz grada Bode, na sjeverozapadnoj obali Skandinavskog poluostrva, demolirao je u 3. kolu kvalifikacija poljskog prvaka Jageloniju - u prvom meču u Bjalistoku bilo je 1:0 za Norvežane, a na krajnjem sjeveru Evrope bilo je furioznih 4:1 za Norvežane. Zvezda će gostovati na krajnjem sjeveru Evrope u utorak 20. avgusta, a revanš će biti odigran u sred 28. avgusta na "Marakani".

Dva gola za Bode protiv Jagelonije postigao je vezista Sondre Brunstad Fet, u 34. i 56. minutu, a po jedan su postigli defanzivac Isak Mata i mladi napadač Kasper Hog (23). Poljaci jesu poveli autogolom veziste domaćih Patriga Berga u 4. minutu za iznenađujućih 0:1, ali njihov prolaz u ovom dvomeču nije bio ni nagoviješten.

Bode Glimt ušao je u kvalifikacije za Ligu šampiona od 2. kola i u toj rundi deklasirao prvaka Letonije RFS Rigu ukupnim rezultatom 7:1, a u narednoj rundi je pregazio i Jageloniju, koja će u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Bode Glimt nikad nije igrao u Ligi šampiona, a bio joj je najbliži u ljeto 2022, kada je igrao u plej-ofu protiv Dinamo Zagreba i ispao posle pobjede kod kuće 1:0 i potom poraza posle produžetaka u Zagrebu 4:1. Iste godine je u Ligi Evrope prošao grupu u konkurenciji Arsenala, Ciriha i PSV Ajndhovena, pa ispao u prvoj rundi eliminacija od Leha iz Poznjanja. Prošle sezone je igrao u Konferencijskoj ligi i takođe stao u prvoj rundi eliminacija, u dvomeču protiv Ajaksa.

Ovo na šta će u Zvezdi sigurno obratiti posebnu pažnju je činjenica da je norveško prvenstvo u punom jeku i da je Bode posle 19 odigranih utakmica dominantni lider, sa osam bodova više od drugoplasiranog Vikinga iz Stavangera.