Fudbal

HEROJ ŠPANIJE POSTAO "IZDAJNIK", MAJKA NIJE SMJELA IZ KUĆE DA IZAĐE: A onda su ga na ulici dočekali ultraši s bakljama!

Autor Nebojša Šatara

Mikel Ojarzabal imao je ludih i nezaboravnih nedjelju dana, prošao je put od heroja do izdajnika, pa opet heroja.

Izvor: X/EuroFoot/Screenshot

Mikel Ojarzabal postigao je gol za pobjedu Španije protiv Engleske u finalu Evropskog prvenstva, ali umjesto da u čitavoj zemlji bude heroj, kod kuće su ga dočekale zabrinjavajuće scene... Veći dio Baskije dočekao je Ojarzabala "na nož" zbog toga što što ne žele da igrači rođeni u ovoj pokrajini igraju za reprezentaciju Španiju, pošto već decenijama žele svoju državu, odnosno da se otcijepe od "matice".

Tako je najburnije bilo u Etoriju, gradiću u Baskiji u kome živi Ojarzabalova majka, gdje su ispisane uvredljive poruke. Između ostalog, okačen je transparent na kome je Ojarzabal opisan kao izdajnik, istaknuta je bila i baskijska zastava i precrtana španska, čak i svastika... I dugo niko nije smio to ni da skine, dok je njegova majka strahovala u četiri zida!

Ipak, nisu svi protiv Mikela Ojarzabala. Sada se na društvenim mrežama pojavio snimak na kome se vidi kako su Ojarzabala dočekali u Eibaru, gradu u Baskiji u kome se rodio, gdje ne mare mnogo za politiku. Pogledajte spektakularan doček:


Upaljene baklje i pjesma dovoljno govore da Mikel Ojarzabal zaista jeste heroj svoje zemlje, dok iako iritira separatiste - još jednom je pokazao da ih se ne plaši. Isti je slučaj i sa Mikelom Merinom, kome su takođe separatisti prijetili, dok su malo bolje prošli drugi igrači rođeni u ovom regionu: Simon, Vivijan, Zubimendi i Vilijams.


U međuvremenu, malo ko je osudio ponašanje separatista u Baskiji, niti je bilo nekoga ko je smio da im se suprotstavi, pa je tako Arnaldo Otegi iz nacionalističke stranke EH BIldua objasnio da to "nije njegova reprezentacija, nije njegov kralj i nije njegova himna". Iako voli fudbal, poručuje da njega u tom meču niko nije predstavljao. "Neki ljudi misle da smo mi protiv Španije, ali ono što želimo da učinimo je da natjeramo ljude da razmisle o tome da baskijski igrači ne mogu da igraju za Španiju jer Španija nama uskraćuje to pravo", poručio je on.