Fudbal

ROBERTO BAĐO TOG DANA UMRO NA NOGAMA! Sve što je uradio stalo u promašeni penal - i sad mu je teško da priča!

Autor Mladen Šolak

Bio je jedan od najvećih fudbalera svih vremena, a veličanstvenu karijeru, nažalost, obilježio mu je promašeni penal u finalu Svjetskog prvenstva 1994.

Izvor: -- / LaPresse / Profimedia

Slavni italijanski fudbaler Roberto Bađo (57), nekadašnji osvajač Zlatne lopte, prolazi kroz veoma težak period poslednjih nedelja. On je napadnut prošlog mjeseca u porodičnom domu u blizini Vićence i zadobio je lakše povrede.

Na današnji dan, 17. jula, on se sjetio jedne od najvećih utakmica u istoriji fudbala, finala Svjetskog prvenstva 1994. godine u Americi. Tada su Italija i Brazil igrali za titulu i posle 90 minuta i 30 minuta produžetaka nije bilo golova, pa su izvođeni penali. Iako su promašivali i legendarni štoper Italije Franko Barezi i Danijele Masaro i Brazilac Marsio Santos, samo je jedan promašaj ostao vječan i veći od te utakmice. Bio je to promašaj Roberta Bađa.

"Mali Buda" je bio najbolji igrač Italije na turniru, vodio je do finala i bez dileme bi bio heroj Azura da su postali šampioni. Na njegovu ogromnu žalost, nisu, jer je Bađo promašio odljučujući penal, prebacivši loptu preko prečke. "Znam sam šta moram da uradi i moja koncentracija bila je savršeno. Međutim, bio sam toliko umoran da sam prejako pokušao da udarim loptu", govorio je Bađo o tom trenutku i utakmici u kojoj je nastupio "rovit".

Bio je to najteži momenat njegove velike karijere, koji ga je pratio i prati ga bez obzira na sve što je uradio. O njemu se oglasio i ove srijede, na tačno 30. godišnjicu tog promašaja.

"Život nije uvijek lak. Da jeste, ne bismo rasli i razvijali se kao ljudska bića. Ako uspijemo u nečemo, često osjetimo ljubomoru. Ako nam nedotaje svrha, onda smo ismijavani i napadani. Nažalost, ljudi su takvi. Neočekivani bol i patnja mogu se naći na svačijem putu. Ali u trenutku u kojem se suočite sa tim testovima, onda ne smijete da dopustite da budete poraženi. Nikad ne odustajte. Nikad se ne povucite", napisao je Bađo i objasnio da je autor mudrosti Daisaku Ikeda, japansko budističkog lider i filozof.

Pogledajte Bađov promašaj.

Roberto Bađo
Izvor: YouTube/sandruya85