Fudbal

CIJELO RODNO SELO PROTIV HEROJA ŠPANIJE! Izdajnik ne smije da se vrati kući zbog separatista, majka očajna!

Autor Bojan Jakovljević

Mikel Ojarzabal prolazi kroz teške trenutke od kada je postigao gol za titulu prvaka Evrope. Umjesto da bude heroj cijele Španije, u svom selu je izdajnik.

Izvor: Profimedia/ IMAGO

Španski fudbaler Mikel Ojarzabal dao je gol Engleskoj za titulu prvaka Evrope, međutim nije ni sanjao da će mu to istovremeno uljepšati i zagorčati život. Dok je djelovalo da cijela Španija slavi osvajanje Evropskog prvenstva u fudbalu, u Ojarzabalovom rodnom selu odvijala se prava drama.

Ojarzabal je iz Elorija, sela u Biskaji (Baskija), koje ima oko 7.000 stanovnika i u kome i dan-danas živi njegova majka. Ali, nesrećna žena ne smije ni da izađe iz kuće, pošto je njen sin označen kao izdajica. Na jednoj zgradi okačen je transparent u kome se nedvosmisleno targetiraju Mikel Merino i Mikel Ojarzabal, sve zbog toga što su "izdali" Baskiju i igraju za reprezentaciju Španije, što je za separatiste iz Baskije neoprostivo.

Međutim, iako su mnogi mislili da će uvredljiv transparent odmah biti skinut, ako ništa bar iz poštovanja prema njegovoj majci, to se nije desilo ni 24 sata kasnije. Kada je novinar lista "OK Diario" stigao u Eloriju, čuo je samo prijetnje i psovke, što dovoljno govori o senzibilitetu ljudi ovog podneblja.

"Komšije neće da komentarišu grafite i transparent kada ih pitate. I ne samo da ne osuđuju poruku, neki i opravdavaju riječima da su fudbaleri izdajnici. Bilo je tek par izuzetaka, koji ne žele da budu previše glasni, a ima i onih koji žale šta se desilo. Većina odbija da priča, neće ni da stane. Viču mi da sam glupan, viču da ovo nije njegov grad, čak je jedna porodica zastala i kada je čula o čemu se radi - odmah su pobjegli. Jedna žena iz straha nije smjela da priča pošto joj je sin policajac!", priča novinar utiske iz Elorija i dodaje da dok je stajao ispred transparenta, čuo je dobacivanja: "Provociraš cijeli dan", "Je** se!"


Elorio je inače selo u kome je separatistička stranka "Euskal Herria Bildu" na vlasti od 2023. godine, svuda su separatistički transparenti, podržava se ETA... Pretpostavlja se da Merina i Ojarzabala zapravo targetira organizacija mladih koja je povezana sa separatističkom strankom Sortu, kojom zapravo iz sjenke upravlja David Pla Marin, posljednji lider ETA.

Ovog ljeta Baskija je imala veliki broj predstavnika u reprezentaciji Španije jer su Unai Simon, Danijel Vivijan, Mikel Merino, Martin Zubimendi, Niko Vilijams i Mikel Ojarzabal rođeni u Baskiji, ali ih separatizam ne zanima i ponosno igraju za svoju zemlju, što izuzetno iritira tamošnje stanovništvo. I ne samo da iritira, nego su u strahu da progovore, pošto preko noći i njihovo ime može da osvane na trgu.