Fudbal

OSAM KLUBOVA IZ FRANCUSKE BLIZU BANKROTA!

Autor Milutin Vujičić

Osam klubova iz Lige 1 upozorilo je da rizikuju bankrot zbog problema oko novog ugovora o TV pravima.

Izvor: JP PARIENTE / Sipa Press / Profimedia

Dok su u Francuskoj nedeljama vladali nemiri zbog političke situacije uoči izbora, problemi se gomilaju i na drugim poljima. Tako sada stižu nevjerovatne vijesti da je čak osam klubova najjače Lige 1 spremno da proglasi bankrot, ako ne dođe do dogovora oko novih TV prava.

O čemu se radi? Nova sezona najjače francuske lige počinje 16. avgusta, ali nema dogovora ko će prenositi utakmice. Prvi čovjek tamošnjeg Saveza tražio je više od milijarde eura po sezoni za prava prenosa, vodili su se razgovori sa ozbiljnim TV kućama, ali nije bilo ponude za glavne pakete prenosa uživo od 2025. do 2029. godine. Spominjali su se najviše DAZN i beIN, međutim do dogovora nije došlo i zato se spominju alternative...

Problem je što je cena TV prava sada prepolovljena i nema nikakvog pomaka, što nije iznenađenje ako se zna da je ovog ljeta Kilijan Mbape napustio PSŽ, kao i da za ovaj klub više ne igraju ni Mesi i Nejmar. Druge velike zvijezde nisu stigle u Francusku i zato su TV emiteri oprezni kada je u pitanju potpisivanje ugovora i to bi moglo da ima dalekosežne posledice.

Prema pisanju francuskog "L'Ekipa", klubovi poput Oksera, Lansa, Nanta, Remsa, Monpeljea, Bresta, Avra i Anžea su čak u opasnosti od proglašenja bankrota ako se ne postigne uskoro dogovor oko TV prava. Za sada nema naznake promjena.

Tako bi lako moglo da se desi da odlazak Kilijana Mbapea "ubije" francuski fudbal...