Fudbal

MEČ GODINE, A MBAPE PRIČA O IZBORIMA! Makron mu omogućio milione, sad ga brani od "desnice"

Autor Milutin Vujičić

Kilijan Mbape na konferenciji za medije pred meč Francuske i Portugala pričao o izborima.

Izvor: YouTube/HaytersTV/Screensht

Najbolji francuski fudbaler Kilijan Mbape obratio se na konferenciji za medije uoči četvrtfinala Evropskog prvenstva sa Portugalom (21.00), međutim nije se bavio samo fudbalom. Kao i mnogo puta do sada tokom turnira, Mbape je govorio o političkoj situaciji u Francuskoj. Kako kaže, zabrinut je za poslednja dešavanja...

O čemu se radi? Stranka predsjednika Francuske Emanuela Makrona ostvarila je katastrofalne rezultate na evropskim izborima, posle čega je raspušten Parlament. Zbog toga su zakazani izbori, čiji prvi krug je već održan, dok će tokom predstojećeg vikenda Francuzi dati konačnu riječ - da li ostaju uz Makrona ili će "desnica" odnijeti pobjedu. Proognoze kažu da je vrlo realno da će se to i desiti, zbog čega je Mbape uznemiren.

"Više nego ikad moramo da izađemo na izbore, ne možemo da ostavimo zemlju u rukama ovih ljudi. Prošlonedeljni rezultat je bio katastrofalan i nadamo se da će ljudi sada za vikend glasati za pravu stranu. Mi smo ta generacija koja može da napravi razliku. Vidimo da ekstremisti kucaju na vrata moći i imamo priliku da oblikujemo budućnost naše zemlje", rekao je Mbape.

Novi fudbaler Real Madrida je i prije toga govorio na istu temu i pozvao je Francuze da "ne glasaju za krajnju desnicu", dok su mu se pridružili u tome još neki reprezentativci, recimo Žil Kunde. Međutim, zaboravlja se da i Mbape na neki način ima i lični interes da pobijedi stranka Emanuela Makrona, pošto je godinama u odličnim odnosima sa njim. Makron je veliki ljubitelj fudbala, često je dolazio na mečeve reprezentacije Francuske i Pari Sen Žermena, ali ne samo to.

Makron je posredovao u pregovorima Katara, Pari Sen Žermena i Mbapea prije nego što će francuski fudbaler produžiti ugovor 2022. godine, što je bilo u interesu organizatora Svjetskog prvenstva. Tada je "ispalio" Real Madrid i dobio gotovo 200 miliona eura po sezoni, dok sada odlazi kao slobodan agent.