Fudbal

FRANCUZI PROBILI BEDEM BELGIJE ZA ČETVRTFINALE: Tragičar sa Svjetskog prvenstva se ISKUPIO i poslao "Trikolore" dalje!

Autor Milica Mrvaljević Izvor Kurir

Fudbalska reprezentacija Francuske se plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva pobjedom nad Belgijom rezultatom 1:0 (0:0).

Izvor: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Vertongen je postigao autogol u 85. minutu, ali sve zasluge idu Kolo Muaniju.

Gledali smo dosadnu utakmicu u prvom poluvremenu. Francuska je imala više loptu u svom posjedu, Belgija je pokušavala iz kontre, ali bez ozbiljnijih napada. Francuska je prijetila šutevima Čuamenija iz daljine, a najbolju priliku imao je Tiram poslije centaršuta Kundea.

De Brujne je opasno šutirao iz slobodnog udarca, ali je na visini zadatka bio Manjan. To je bilo sve što smo u prvom dijelu igre vidjeli od obije selkcije, a svi su očekivali potpuno drugačiji meč u nastavku.

Čuameni je nastavio gdje je stao u prvom dijelu, pokušavao je sa distance, ali je Kastels u 49. minutu odlično reagovao i spriječio pogodak. Mbape je u 54. minutu prošao pored Karaska, ali je njegov udarac završio preko gola! Francuska je bila mnogo opasnija, ali nikako nisu uspjevali da došu do pogotka.

Koliko je bila opasna Belgija dovoljno govori podatak da su u 60. minutu imali jedan udarac na gol Francuske.

Pravo niotkuda sjevnula je kontra Belgija, divan pas De Brujnea, ali se Karasko obrukao, dozvolio je da ga stignu defanzivci "Trikolora".

Nastavili su izabranici Didijea Dešana da pokušavaju šutevima iz daljine, ali je sve išlo preko gola.

Lukaku je imao dobru priliku u 72. minutu, ali je njegov udarac odbranio Manjan. Isto je bilo i poslije udarca De Brujnea u 83. minutu, a to je bila i najbolja šansa za Belgiju u drugom dijelu igre.

Kada su svi mislili da utakmica ide u produžetke, na scenu je stupio Randal Kolo Muani.

On je ušao u igru u drugom poluvremenu, a postao je junak. Primio je loptu u kaznenom prostoru, okrenuo se, šutirao, lopta je zakačila Vertongena i završila iza leđa Kastelsa za ogromnu radost.

Francuska će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz meča Portugala i Slovenije!