Fudbal

SKANDALOZNA KOREOGRAFIJA HRVATA NA EVROPSKOM PRVENSTVU! Ratna poruka iz devedesetih na stadionu u Njemačkoj

Autor Mladen Šolak

Da li će UEFA reagovati na provokativnu i skandaloznu poruku na tribinama stadiona u Njemačkoj?

Izvor: Fabio Ferrari/LaPresse/Shutterst / Shutterstock Editorial / Profimedia

Uoči utakmice Hrvatska - Italija na "Red Bul areni" u Lajpcigu na tribini gdje su navijači Hrvatske izneta je velika koreografija, sa slikom vatre, topova, zastave te zemlje i uz porukom: "Kad krenemo, goriće nebo i zemlja".

Te riječi dovode se u vezu sa hrvatskim vojnim zapovjednikom Andrijom Matijašem, koji je navodno na stadionu citiranu izjavu izgovorao prije napada, među njima i prije "Oluje", akcije hrvatskih snaga u kojoj je osvojen Knin, a stotine hiljada Srba završile u izbjegličkim kolonama. Dva mjeseca poslije toga, on je poginuo u Mrkonjić Gradu.

Pogledajte fotografije sa utakmice Hrvatske i Italije:

Podoficir Jugoslovenske narodne armije i odlikovani vojnik nekadašnje države ranjavan je u borbama sa Srbima devedesetih godina noseći hrvatsku uniformu, a poginuo je od "prijateljske vatre" u Mrkonjić Gradu, što se krilo da ne bi demoralisalo hrvatsku vojsku, objavio je Večernji list.

Pozonato je to da UEFA ne gleda blagonaklono na poruke slične ovoj koju su istakli hrvatski navijači uoči meča protiv Italije, pa ostaje da se vidi da li će biti kazne kao što je Albanija kažnjena jer su njeni navijači dolazili na stadion u uniformi terorističke "Oslobodilačke vojske Kosova".