Fudbal

GRUZIJA ODOLJELA ČEŠKOJ: Slave istorijski bod

Autor Milica Mrvaljević

Fudbaleri Gruzije i Češke odigrali se neriješeno 1:1 u drugom kolu Grupe F na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Izvor: Profimedia/ imago/ pressinphoto

Fudbaleri Gruzije i Češke odigrali se neriješeno 1:1 u drugom kolu Grupe F na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Sjajan meč smo imali prilike da gledamo u Hamburgu. Počela je Češka silovito. Bili su riješeni da rane iz utakmice sa Portugalom "vidaju" sa Gruzinima. Ređale su se šanse pred golom Mamardašvilija, ali je on kao i sa Turcima bio na visini zadatka.

Koliko su Česi bili dominantni govori činjenica da su do 30.minuta imali čak 13 šuteva na gol, od čega sedam u okvir gola. Poveli su sa 1:0 u 23. minutu golom Hložeka, ali je on poništen zbog igranja rukom napadača Leverkuzena.

Kao što to obično biva u fudbalu, Čehe je stigla kazna i to u 49. minutu. Nakon igranja rukom Hranča sudija Zibert je poslije gledanja VAR-a pokazao na bijelu tačku, a Mikutadze je poslao golmana na jednu, a loptu na drugu za šokantnih 1:0 za Gruzine.

Upravo se tim rezultatom i otišlo na odmor. U nastavku Češka nije imala kud nego da baci "sve karte" na napad, a to im se isplatilo u 59.minutu kada je Patrik Šik poslije odbitka od stative postigao pogodak za 1:1. Do kraja je Češka napadala i imala inicijativu, a Gruzija se branila i pretila iz kontre, ali promjene rezultata nije bilo.