Fudbal

DANAS NA EURO 2024: Najluđa grupa na prvenstvu, velika šansa za autsajdere i ukidanje jednog termina

Na Evropskom prvenstvu danas se igraju preostale tri utakmice drugog kola šampionata.

romelu lukaku
Izvor: BSR Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

Polako se približava kraj grupne faze Evropskog prvenstva. Danas, u subotu, na programu su posljednje tri utakmice drugog kola šampionata. Ujedno je ovo i posljednji dan na kom ćemo moći da gledamo mečeve u tri termina (od 15, 18 i 21 čas). U nedjelju i ponedjeljak će se igrati samo u jednom terminu (21 čas), dok će u utorak i srijedu po dvije utakmice da se igraju u istom terminu (od 18 i 21 čas). Razlog za ovu promjenu je prilično jasan - izbjegavanje eventualnih kalkulacija.

Nego, dok ne krene posljednja runda, da se vratimo na mečeve koji se igraju danas. U pitanju su tri utakmice koje bi mogle da zakomplikuju dodatno situaciju u grupama E i F. Tako bi moglo da se desi da u jednoj grupi sve četiri reprezentacije imaju po tri poena. U teoriji svi bi mogli da završe takmičenje sa četiri boda i da odlučuje gol-razlika...

Dakle, spremite se, još samo danas će u fudbalu moći da se uživa cijeli dan. Od nedjelje slijede večernji termini i konačan rasplet oko toga ko ide dalje, a ko pakuje kofere i vraća se kući pognute glave.

GRUZIJA - ČEŠKA (15 ČASOVA)

Prvi meč igra se od 15 časova na stadionu u Hamburgu i tamo će snage odmeriti Gruzija i Češka. Dva autsajdera u grupi F imaju šansu da učine stvari dodatno zanimljivim. Tim koji uzme tri boda ostaje u igri i za direktan plasman, ali i za prolaz sa trećeg mjesta. Poraženi praktično gubi šanse, dok remi ne odgovara ni jednima ni drugima.

Obje selekcije su bez bodova. Česi su izgubili od Portugala (2:1), a Gruzija od Turske (3:1). Osvajanje tri poena značajno približava tim cilju i osmini finala. Prema kladionicama Češka je favorit.

TURSKA - PORTUGAL (18h)

Oba tima imaju po tri boda poslije pobjeda na startu Evropskog prvenstva i pobjednik ovog meča sigurno ide dalje. Poraženi bi i dalje držao sudbinu u svojim rukama, dok bi i eventualni remi odgovarao objema reprezentacijama, jer bi se oni pitali u posljednjem kolu grupne faze.

U trećem kolu bi Portugal igrao sa Gruzijom, a Turska sa Češkom. Prema kvotama kladionica Portugalci su apsolutni favoriti u ovom duelu. Međutim, ne treba zaboraviti da smo već gledali iznenađenja na ovom šampionatu, kao i da su Turci ostavili dobar utisak na startu. Zanimljivo je i da su ove dvije selekcije igrale u baražu za Svjetsko prvenstvo i tada je Portugal slavio (3:1).

BELGIJA - RUMUNIJA (21h)

Izvor: Vincent Kalut / imago sportfotodienst / Profimedia

Ovo je ujedno i najluđa grupa na Evropskom prvenstvu do sada i u njoj je moguć scenario sa početka teksta. Ako Belgijanci opravdaju ulogu favorita imaće tri boda i to će značiti da oni, uz Rumuniju, Ukrajinu i Slovačku imaju po tri poena. Dakle, svi bi bili na istom.

U prvom kolu Slovačka je šokirala Belgiju i odnijela pobjedu, pa su tako Kevin De Brujne, Romelu Lukaku i saigrači pod velikim pritiskom i trijumf je neophodan. U posljednjem kolu će Belgija igrati sa Ukrajinom, a Slovačka sa Rumunijom.