Fudbal

DANAS NA EURO 2024: Kristijano juri rekorde, a svi gledaju čudo sa Kavkaza!

Autor Nikola Lalović

Nastavlja se spektakularni Euro 2024, a sigurno je da će oba meča privući veliku pažnju! Sa jedne strane tu je regionalni derbi, a sa druge Kristijano Ronaldo.

Izvor: Profimedia

Euro 2024 u Njemačkoj ulazi u drugu fazu, neće se više igrati tri meča dnevno već dva. Od 15 časova nema meča, tako da ćemo gledati dvije utakmice. Od 18 časova na teren će Turska i Gruzija, a od 21 Portugal i Češka.

U ovoj fazi će se svakoga dana igrati utakmice jedne grupe i sada smo stigli do grupe F u kojoj se nalaze ove četiri tima. Apsolutni autsajder je debitant na velikim takmičenjima Gruzija, apsolutni favorit Portugal sa Kristijanom Ronaldom, ali vidjeli smo na primjeru Belgije da nema odmora favoritima na ovom prvenstvu.

TURSKA - GRUZIJA

Turci su veliki favorit na ovom meču, iako je Gruzija sa novom generacijom mladih igrača napravila čudo i plasirala se na Euro. Naravno da je tu glavna zvijezda Kviča Kvarachelija, ali nije ovaj tim samo Kviča. Golman Valensije Giorgi Mamardašvili je nova zvijezda i traže ga veliki klubovi, tu je kapitem Guram Kašija u odbrani, kao i mlada osovina veznog reda Kočorašvili - Davišvili - Čakvetadze. Kada su Turci u pitanju kao i obično osnova su igrači iz velikih istanbulskih klubova, a velika nada je Arda Giler iz Real Madrida kao kreativna snaga. Tu je naravno i Hakan Čalhanoglu kao i Orkun Kokču, ali problem postoji u odbrani. Čaglar Sojunču i Ozan Kabak su povređeni i moraće selektora da nađe novi štoperski tandem.

PORTUGAL - ČEŠKA

Sve se ovdje i dalje vrti oko Kristijana Ronalda. Najbolji strijelac u istoriji Eura sa 14 golova na prvenstvima Evrope je i dalje udarna igla tima u kome sve pršti od kvaliteta. Od Rubena Dijaša, Kansela i iskusnog Pepea pozadi, preko kompletnog veznog reda sa Palinjom, Brunom Fernandešom, Bernardom Silvom, Mateušom Nunješom Vitinjom, Rubenom Nevešom i ostalima preko napada gdje su pored Kristijana, Feliks, Žota, Ramos, Leao... Sa druge strane Česi obećavaju tvrd meč kao i uvijek kad su na velikoj sceni. Najveće zvijezde su sigurno kapiten Tomaš Souček iz Vest Hema, dvojac napadača Bajera Adam Hložek i Patrik Šik, kao i Matej Kovarž, ali Česi će probati da tvrdo i disciplinovano spriječe Kristijana i ekipu da dođu do gola.