Fudbal

SVE JE SPREMNO: NJEMAČKA I ŠKOTSKA VEČERAS OTVARAJU EURO 2024

Autor Balša Janković

Prva utakmica na Euru igra se na Alijanc areni, a početak je u 21 sat.

Izvor: Markus Ulmer / imago sportfotodienst / Profimedia

Ljubitelji fudbala će od danas do 14. jula uživati u istinskom spektaklu – u Njemačkoj će se 24 reprezentacije boriti za naslov najbolje u Evropi.

Njemačka drugi put u istoriji organizuje EURO, a otvaranje 17. izdanja tradicionalno je rezervisano za domaćina. Stadion u Minhenu će biti poprište duela između Njemačke i reprezentacije Škotske.

Njemci su favoriti, kako zbog činjenice da igraju na domaćem terenu, tako i zbog renomea, koji imaju kao četvorostruki svjetski i trostruki evropski šampioni.

Ipak, treba imati na umu da u posljednjih osam godina nisu ostvarili iole značajniji uspjeh na velikim takmičenjima.

Julijan Nagelsman, drugi najmlađi selektor u istoriji Njemačke, ima težak zadatak. Da nacionalni tim vrati u sam vrh. Ambicije su najviše moguće, a za ostvarenje istih neophodan je dobar start na prvenstvu.

“Postoji i pritisak, ali i uživanje. Ako to uživanje budemo vidjeli na terenu, imaćemo fantastičan turnir”, kazao je Nagelsman čiji je tim jedan od favorita za osvajanje titule.

Sa druge strane, Škoti nisu reprezentacija koja se može pohvaliti uspjesima na šampionatima. Kroz istoriju nisu ni imali previše prilika. Tek tri puta do sada, ali im je ovo drugo uzastopno, što govori o kontinuitetu u selekciji, koju već petu godinu predvodi Stiv Klark.

Škoti su do Njemačke došli kroz grupu u kojoj su zauzeli drugo mjesto iza Španije. I upravo pobjeda protiv “crvene furije” je signal da selekcija sa ostrva umije da igra protiv objektivno jačih protivnika, pa sa pravom razmišljaju o uspjehu i protiv domaćina.

“Jedna od mojih mantri je ‘poštuj svakog, ali se ne plaši nikoga’. Znamo da su dobar tim, ali nadamo se da i mi možemo da pokažemo da smo takođe dobri”, kazao je Klark.

Prva utakmica na Euru igra se na Alijanc areni, a početak je u 21 sat.

Od subote kreće puni program - tri utakmice na dan, kreće se sa grupom B, u nedjelju se igraju utakmice grupe C i grupe D.

Petak

Grupa A

Njemačka - Škotska (21 h, Dortmund)

Subota

Grupa A

Mađarska - Švajcarska (15 h, Keln)

Grupa B

Španija - Hrvatska (18 h, Berlin)

Italija - Albanija (21 h, Dortmund)

Nedjelja

Grupa D

Poljska - Holandija (15 h, Hamburg)

Grupa C

Slovenija - Danska (18 h, Štutgart)

Srbija - Engleska (21 h, Gelzenkirhen)