Fudbal

NIKO NIKAD KAO KRISTIJANO RONALDO: Dvije decenije slavnog Portugalca na EURO - APSOLUTNI REKORD!

Autor Balša Janković Izvor Kurir

Ovo prvenstvo će biti posebno za jednog od najboljih fudbalera u istoriji - Kristijana Ronalda.

Izvor: Profimedia

U petak u Njemačkoj počinje 17. Evropsko prvenstvo u fudbalu.

Ovo prvenstvo će biti posebno za jednog od najboljih fudbalera u istoriji - Kristijana Ronalda.

Naime, fudbaler Al Nasra izaći će na evropsku pozornicu po šesti put i time postati apsolutni rekorder, pošto to nikome do sada nije pošlo za rukom.

Ronaldo je svoj debi imao 2004. kada je je domaćin bio upravo Portugal koji je tada došao do finala, ali je Grčka slavila rezultatom 1:0.

Na tom turniru postigao je dva gola.

Naredno Evropsko prvenstvo igrao je 2008. u Austriji i Švajcarskoj, a Ronaldo se tada jednom upisao u strijelce i njegov tim je poražen u četvrtfinalu od Njemačke.

2012 godine kasnije domaćini su bili Poljska i Ukrajina, Ronaldo je postigao tri pogotka, a Portugal je ispao na penale od Španije.

Nakon ovog šampionata, 2016. u Francuskoj Ronaldo se popeo na tron Evrope. On je tada postigao tri pogotka i Portugal je u velikom finalu pobijedio domaćina Francusku golom u poslednjim minutima produžetaka. Kristijano je ranije morao da izađe iz igre zbog povrede.

Individualno za njega najbolje Evropsko prvenstvo uslijedilo je 2021. godine kada je postigao 5 pogotka ali je njegova reprezentacija ispala u osmini finala od Belgije.

Ronaldo je apsolutni rekorder Evropskih šampionata.

Ima najviše nastupa - 25, najbolji je strijelac sa 14 postignutih golova i igrač sa najviše odigranih turnira - 6.