Fudbal

MANČESTER SITI JE ŠAMPION, KLOP OTIŠAO U SUZAMA! Pokušao je sve, ali u pogrešno vrijeme postao legenda Liverpula

Autor Mladen Šolak

Mančester siti je očekivano pobijedio Vest Hem, zvanično postao šampion i još jednom potvrdio apsolutnu dominaciju Premijer ligom.

Izvor: Mark Cosgrove / Zuma Press / Profimedia

Mančester siti pobijedio je Vest Hem 3:1 u posljednjem kolu Premijer lige i golovima Fila Fodena u 2. i 18. minutu, kao i Žonatana Dokua u 18. osvojio istorijsku četvrtu titulu u nizu, a čak šestu u poslednjih sedam godina. Istovremeno, Jirgen Klop dobio je emotivan oproštaj od Liverpula na Enfildu, pobjedom 2:0 protiv Vulverhemptona, golovima Aleksisa Mekalistera i Džarela Kvanse. Njemac je završio svoj mandat posle devet godina, tokom kojih je osvojio jednu titulu Premijer lige i jednu Ligu šampiona.

Ako se posmatraju domaći okviri, neizbježno je konstatovati da je Klop bio menadžer Liverpula u vrijeme najdominantnije sile u istoriji engleskog fudbala, Gvardiolinog Sitija. Nikada se do Pepovog dolaska i hvatanja zaleta sa "građanima" nije dogodilo da jedan tim toliko puta uzastopno bude prvak i da ne dozvoli rivalima šansu da podignu trofej.

Jirgen Klop (56) bez ikakve sumnje je postao najuspješniji menadžer Liverpula u novijoj istoriji, dobiće statuu pred Enfildom, a za sobom je ostavio prvu titulu prvaka Engleske u 21. veku. Na njegovu žalost, osvojena je u periodu korone, pred praznim stadionima 2020. i sa dominantnih 18 bodova više od Sitija. Ni prije, ni poslije toga, Klop nije uspio da tako "razbije" Gvardiolin tim u trci za naslov prvaka, jer je titula praktično sve vrijeme boravka Njemca na Enfildu stanovala na stadionu "Itihad".

Igrao je njegov Liverpul dominantan, "hard rok" fudbal, Mohamed Salah, Roberto Firmino, Sadio Mane, Džordan Henderson, Džejms Milner, Virdžil Van Dajk i drugi igrači postali su doslovno ikone kluba i zauvek će pamtiti titulu i osvajanje Engleske i Evrope. I već je poznato ko će biti Klopov nasljednik u Liverpulu.

Iz Premijer lige u Ligu šampiona sljedeće sezone će Mančester siti, Arsenal, Liverpul i Aston vila, u Ligu Evrope će Totenhem, a Čelsi u Konferencijsku ligu. Iz lige su ispali Luton, Barnli i Šefild junajted.