Fudbal

OD AMANETA DO BUNDESLIGE! Čelsi ga otjerao jer je htio u školu, sada će igrati protiv najvećih!

Autor Goran Arbutina

Junak novog bundesligaša, Sent Paulija, prije sedam godina igrao je u engleskom amaterskom rangu.

Izvor: Oliver Ruhnke / imago sportfotodienst / Profimedia

Nakon Holštajn Kila dobili smo i drugog putnika iz “cvajte” u Bundesligu.

To je Sent Pauli, koji se poslije 14 godina vraća u najviši rang, nakon što je u nedjelju na svom terenu savladao Osnabrik rezultatom 3:1.

Junak ekipe iz Hamburga bio je Oladapo Ofalajan koji je postigao dva gola i tako stigao do učinka od ukupno devet prvenstvenih pogodaka ove sezone.

Engleski fudbaler sljedeće sezone će se sa saigračima boriti u najvišem rangu njemačkog fudbala, a zanimljivo je da je prije samo sedam godina bio u potpuno amaterskim vodama.

Upravo na to podsjetio je Ofalajan svojom objavom na tviteru: “Od amatera do Bundeslige! Sve je moguće”, napisao je engleski fudbaler.

Karijeru je počeo u akademiji Čelsija, ali je morao da napusti londonski klub kada je odlučio da mu je školovanje važnije od fudbala.

Nakon toga igrao je za amaterske ekipe poput Barneta, Tuting i Mičama, te Lofboro univerziteta.

Nakon godinu i po provedene u Solihol Mursu prvi korak ka ozbiljnijoj karijeri napravio je prelaskom u Vest Hem 2018. godine.

Nije se, međutim, naigrao u istočnom Londonu, odigrao je samo jednu utakmicu za “čekićare” pa su uslijedile pozajmice u Oldem, Mensfild, a potom u Bolton, što je bio pun pogodak.

Na 80 mečeva postigao je 20 golova za Bolton i bio proglašen za najboljeg igrača kluba u sezoni 2021/2022. Time je privukao pažnju nekolicine klubova, između ostalih i Sent Paulija koji je u januaru prošle godine Olafajana platio Boltonu 500.000 evra.

Investicija se isplatila, Englez je ove sezone postigao devet golova i upisao tri asistencije, a od toga je dva gola postigao kada je bilo najpotrebnije, kada je trebalo da se osigura plasman u viši rang.

Sent Pauli će naredne sezone igrati protiv najvećih klubova u Njemačkoj, a Olafajan će između ostalog imati priliku i da igra protiv Harija Kejna, o čemu je mogao samo da sanja dok je tavorio u engleskim niželigašima.